Kapucijnerschotel met rookworst en appel (Captain’s dinner)

Een koude en natte avond deze herfst? Daar hoort een kapucijnerschotel met rookworst bij, zoals dit recept voor een tradionele Captain’s dinner.
Kapucijnerschotel met rookworst captains dinner
Kapucijnerschotel met rookworst captains dinner

Captain’s dinner, ofwel kapucijnerschotel, ken je dit gerecht nog? In de tijd dat Nederlandse schepen over de wereldzeeën voeren, werd dit gerecht -of een variatie- klaargemaakt voor de kapitein van het schip.

Er bestonden nog geen koelkasten, waardoor alle hoofdingrediënten bestonden uit conserven en lang houdbare producten. Het beste van het beste was natuurlijk voor de kapitein, waar dit gerecht naar is vernoemd.

Ingrediënten

  • 1 rookworst
  • 2 preien, in ringen gesneden
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl karwijzaad
  • 800 gram kapucijners 
  • 2 appels, in blokjes gesneden
  • 4 el piccalilly
  • Amsterdamse uitjes, in helften gesneden
  • grove mosterd

Bereiding

Verwarm een pan met water en breng tegen de kook aan. Leg de rookworst in de pan, draai het vuur uit en laat een kwartier opwarmen.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de prei, ui en knoflook in vijf minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn. Voeg het karwijzaad toe aan de groenten en bak dit kort mee tot het begint te geuren.

Voeg de kapucijners en de blokjes appel toe aan de pan. Roer alles goed door en bak enkele minuten mee tot de kapucijners goed zijn verwarmd.

Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de pan met de kapucijners. Roer alles nogmaals door en laat het geheel een paar minuten sudderen om de smaken te mengen.

Serveer het Captain’s Dinner op borden en garneer met een flinke lepel piccalilly, Amsterdamse uitjes en een schep grove mosterd.

Wat anderen nu lezen
Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven

Wij houden van witlof met ham en kaas uit de oven. Het is online één van de meest gezochte recepten. Daarom hebben we een heel lekker recept voor jullie.
Zelf havermelk maken

Zelf havermelk maken doe je zo

Plantaardige melk wordt steeds populairder, maar is ook nog steeds een stuk duurder dan gewone melk. Daarom gaan wij zelf havermelk maken met dit recept.
Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.