Zoete, rijpe tomaten zijn de sterspeler van de Griekse salade, ook wel bekend als ‘Horiatiki’. Deze zijn in de koude maanden moeilijker verkrijgbaar, maar door de tomaten te roosteren kun je óók in de herfst genieten van dit heerlijke recept, zonder dat het te fris voelt!
Ingrediënten
Voor de salade:
- 7 tomaten, in kwarten
- 3 dikke sneden brood
- 6 el olijfolie
- 1 groene paprika
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- 100 gram kalamata-olijven
- 200 gram feta
Voor de vinaigrette:
- 100 gram feta
- ½ citroen
- 20 ml rode wijnazijn
- 1 tl oregano
- 100 ml olijfolie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Scheur het brood in stukken en meng ze met drie eetlepels olijfolie. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid het brood over een van de helften. Leg de tomaten en de halve citroen voor de vinaigrette op de andere helft van de bakplaat en besprenkel met de rest van de olijfolie. Zet de bakplaat in de oven en bak gedurende 15-20 minuten tot de citroen gekarameliseerd is, de tomaten zacht en de croutons goudbruin zijn.
Snijd ondertussen de groene paprika in dunne ringen, de komkommer in grove stukken en de rode ui in dunne veertjes.
Begin met de vinaigrette. Prak de feta in een kom en mix met het sap van de gekarameliseerde citroen, rodewijnazijn en de oregano. Giet als laatst de olijfolie in een dun straaltje in de vinaigrette en klop goed door.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.