Zo maak je perfect geroosterde courgette

Geroosterde courgette komt vaak niet uit de pan zoals je het het liefste zou willen. Slap, zompig en smakeloos. Maar met dit recept is dat verleden tijd!

Zo heb je geroosterde courgette nog nooit geproefd. De wereldberoemde chef Thomas Keller heeft in Masterclass zijn methode gedeeld voor de perfecte gekarameliseerde courgette. En dit is hoe je dat doet!

Door zijn methode is je courgette nooit meer zompig, maar wél heel lekker zacht. Als je deze basisbereiding aanhoudt, kun je variëren met alle toppings die je maar kunt bedenken. Wij serveren het met labneh en pistache.  

Ingrediënten

  • 4 courgettes
  • zeezout
  • zonnebloemolie

Voor de toppings:

  • 80 gram pistachenoten
  • 500 gram labneh
  • 1 bosje bieslook, fijngehakt
  • 1 citroen, rasp
  • 1 el sumak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.

Halveer de courgette in de lengte en kerf de gesneden kant in met een ruitpatroon. Strooi zout op de ingekerfde kant van de courgette. Laat de courgette 15 minuten staan om vocht te onttrekken. Dep de courgette droog met keukenpapier.

Giet genoeg olie in een ovenbestendige koekenpan om de bodem te bedekken en laat heet worden op middelhoog vuur. Leg de courgette met de gesneden kant naar beneden in de pan. Bak voor ongeveer 5 minuten, tot hij mooi bruin is, maar niet verbrand.

Zet de hele pan met de courgette in de oven. Rooster gedurende 25 minuten tot de courgette zacht is.

Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en hak ze daarna in grof. Smeer de labneh op een mooie schaal en leg de courgettes erop. Strooi de pistachenoten, bieslook en citroenrasp over de courgettes. Maak af met de sumak. 

Dit vind je misschien ook leuk
Gegrilde zalm met citroenvinaigrette
Lees verder

Gegrilde zalm met citroenvinaigrette

Nu de BBQ nog even aan kan hebben we het perfecte zomerse BBQ-recept voor je: een gegrilde zalm met een vinaigrette van gegrilde citroenen
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.
Stamppot met zuurkool en cranberries
Lees verder

Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.
Spaghetti aglio e oglio
Lees verder

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.