Pasta Bolognese maar dan zoals het écht hoort!

Als mensen het hebben over spaghetti Bolognese, dan hebben ze het eigenlijk over pasta Bolognese, of nog beter: ragu alla Bolognese.

Je leest het goed, spaghetti Bolognese is iets wat ze in Italië niet kennen. Pasta Bolognese heet daar officieel ragu alla Bolognese en deze wordt nooit, maar dan ook echt nooit gemaakt met spaghetti, maar met tagliatelle.

Het is tijd om dit populaire pastarecept eens goed onder de loep te nemen. Iedereen heeft wel eens pasta Bolognese gegeten of gemaakt. En, er zijn echt tal van variaties die hier worden genuttigd. Met spaghetti, met champignons, met suiker, met worstjes, met tofu, met linzen, met van alles en nog wat. Als je het een Italiaan, of beter nog een inwoner van de ‘geboortestad’ Bologna, zou voorschotelen zou hij of zij de neus ervoor ophalen. Maar waarom dan precies?

Zoals de Italianen het maken

De saus wordt al gemaakt sinds het einde van de 18e eeuw en staat officieel geregistreerd in de Kamer van Koophandel van Bologna. Een beetje als een soort patent of bescherming van het originele recept. En dat is natuurlijk ook typisch voor veel Italiaanse en Franse gerechten. Ze worden traditioneel gemaakt met heel veel liefde en trots. Dus dan moet zo’n recept ook beschermd worden. Laten we daarom eens kijken hoe je deze saus écht authentiek maakt, zoals de inwoners van Bologna dat ook, vol trots, doen.

Het begint bij de pastasoort. In Bologna gebruiken ze géén spaghetti, maar tagliatelle. En waarom is dat? De pasta Bolognese saus is een ‘zware’ saus. Daar hoort een pastasoort bij die een ‘zware’ saus kan dragen. Je wilt uiteindelijk dat de saus zoveel mogelijk aan de pasta blijft kleven, zodat je bij iedere hap alles binnenkrijgt. Tagliatelle kan dat omdat het een bredere pasta is, waardoor meer saus blijft hangen. Spaghetti daarentegen is dun en rond, waardoor de saus makkelijker wegglijdt en er meer saus op het bord blijft liggen.

Een ander belangrijk ding bij pasta Bolognese is dat het een vleessaus is. Volgens het originele recept hoort daar dus geen champignon in, geen kruiden zoals peterselie of basilicum én geen andere poespas die de smaak van het vlees kan beïnvloeden. Nee, zoals veel Italiaanse recepten is ook deze ragu zo puur mogelijk en heb je geen toevoegingen nodig om het recept ‘op te leuken’.

Tot slot moeten we nog benoemen dat je melk kunt gebruiken bij het maken van de saus. Dit staat ook zo in het geregistreerde recept bij de Kamer van Koophandel, maar het is geen verplichting. Het is optioneel, om de saus wat romiger te maken én om de soms wat zure smaak van de tomaten af te zwakken. Wij vinden de pasta Bolognese lekkerder zonder melk, maar dat is aan jullie.

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Pasta Bolognese zoals de Italianen die maken

Pasta Bolognese is overal ter wereld een favoriet recept. Maar dit is hoe de Italianen deze pastasaus écht maken!
5 van 1 stem
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 4 uur
Totaal 4 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 100 gram pancetta (in blokjes gesneden)
  • 50 gram roomboter
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui (fijngesneden)
  • 1 grote winterpeen (fijngesneden)
  • 2 stengels bleekselderij (fijngesneden)
  • 250 ml witte wijn
  • 500 gram half-om-half gehakt (of alleen rundergehakt)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomaten
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 500 gram tagliatelle pasta

Bereiding

  • Zet een grote pan op het vuur en laat de boter met de olijfolie smelten. Voeg hier de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij aan toe en laat ongeveer 4 minuten garen. Voeg dan ook de pancetta toe en laat nog eens zo'n 6 minuten garen.
  • Voeg nu de witte wijn toe en laat dit zo'n 5 minuten verdampen, voordat je het gehakt toevoegt. Roer het geheel goed door totdat het gehakt volledig van kleur is veranderd en je geen roze vlees meer ziet.
  • Als het gehakt goed is doe je de tomatenpuree en het blik tomaten in de pan. Roer het geheel goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Breng het geheel weer aan de kook en doe vervolgens de deksel half op de pan. Laat de saus ongeveer 4 uur op de laagste stand pruttelen.
  • Als je merkt dat de saus te 'droog' wordt voeg je wat water toe, maar als de pan echt op laag vuur staat is dit waarschijnlijk niet nodig.
  • Na 4 uur pruttelen proef je of de saus nog wat meer op smaak moet worden gebracht met peper en zout.
  • Kook ondertussen water in een ruime pan. Voeg voldoende zout toe en kook de tagliatelle al dente, zoals de Italianen zeggen. Dit betekent beetgaar. Wij halen de pasta altijd een minuut eerder al van het vuur om af te gieten. Vergeet niet wat van het kookvocht te bewaren!
  • Zet de pan terug op heel laag vuur, doe wat van het kookvocht terug bij de pasta én lepel wat van de saus erbij. Roer het geheel nog 1 minuut goed door tot de pasta echt al dente is en serveer met wat geraspte Parmezaan. Door de pasta in de saus al dente te maken blijft er meer zetmeel van de pasta achter in de saus. Hierdoor wordt het geheel wat romiger van smaak en consistentie.
Dit vind je misschien ook leuk
Oud Hollandse appeltaart met spijs
Lees verder

Oud Hollandse appeltaart met spijs

Er gaat niets boven een heerlijk stuk oud Hollandse appeltaart met spijs. Daar hebben we de recepten van onze grootmoeders even voor afgestoft.
Stamppot met zuurkool en cranberries
Lees verder

Stamppot met zuurkool en cranberries

Een stamppot met zuurkool en cranberries is niet alleen heel lekker, het is ook hartstikke goed voor onze darmflora omdat de kool gefermenteerd is.
Kaasfondue
Lees verder

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!