Een klassieke Franse vinaigrette is perfect bij deze botersla. Zo gemaakt en altijd handig om in de koelkast te hebben staan.
Dit knapperige, frisse bijgerecht voor de kerst is een ware klassieker. Zo’n lichte salade is ideaal voor de afwisseling met de zwaardere gerechten én om je smaakpalet even op te frissen. Voor zulke eenvoudige klassiekers zijn drie dingen belangrijk: de juiste verhoudingen voor een gebalanceerde smaak, een beetje extra aandacht tijdens de bereiding en ingrediënten van topkwaliteit. Tik je alle vakjes aan? Dan kan deze salade zomaar eens de favoriet van kerst zijn.
Klassieke Franse vinaigrette met botersla
Ingrediënten
- 1 krop botersla
- 3 el zonnebloemolie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl dijonmosterd
- zout
Bereiding
- Scheur de bladeren van de botersla en maak schoon met koud water. Dep de bladeren droog met een theedoek en leg aan de kant.
- Maak de vinaigrette voor de botersla. Voeg de azijn toe aan een ruime mengkom en voeg een snuf zout toe en roer door met een garde. Wacht tot het zout is opgelost in de azijn.
- Voeg de mosterd toe en klop met de garde door de azijn tot het mengsel goed is gemixt. Voeg druppelsgewijs de olie toe terwijl je blijft kloppen. Blijf kloppen tot de olie volledig is opgenomen en de vinaigrette licht en luchtig is.
- Voeg de bladeren van de botersla toe aan de kom met vinaigrette en hussel door elkaar tot alle bladeren bedekt zijn met de vinaigrette. Leg de bladeren op een mooie schaal en giet de resterende vinaigrette over de botersla.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.