Klassieke Franse vinaigrette met botersla

Een klassieke Franse vinaigrette zou je eigenlijk altijd in de koelkast moeten hebben staan. Het is snel gemaakt en perfect te gebruiken op iedere salade.
Franse vinaigrette dressing met botersla
Franse vinaigrette dressing met botersla

Een klassieke Franse vinaigrette is perfect bij deze botersla. Zo gemaakt en altijd handig om in de koelkast te hebben staan. 

Dit knapperige, frisse bijgerecht voor de kerst is een ware klassieker. Zo’n lichte salade is ideaal voor de afwisseling met de zwaardere gerechten én om je smaakpalet even op te frissen. Voor zulke eenvoudige klassiekers zijn drie dingen belangrijk: de juiste verhoudingen voor een gebalanceerde smaak, een beetje extra aandacht tijdens de bereiding en ingrediënten van topkwaliteit. Tik je alle vakjes aan? Dan kan deze salade zomaar eens de favoriet van kerst zijn. 

Klassieke Franse vinaigrette met botersla

Een echte klassieke Franse vinaigrette is heel makkelijk te maken, als je de juiste verhoudingen weet. Gewoon met een eenvoudige salade voor bij het diner, heerlijk!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 krop botersla
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl dijonmosterd
  • zout

Bereiding

  • Scheur de bladeren van de botersla en maak schoon met koud water. Dep de bladeren droog met een theedoek en leg aan de kant.
  • Maak de vinaigrette voor de botersla. Voeg de azijn toe aan een ruime mengkom en voeg een snuf zout toe en roer door met een garde. Wacht tot het zout is opgelost in de azijn.
  • Voeg de mosterd toe en klop met de garde door de azijn tot het mengsel goed is gemixt. Voeg druppelsgewijs de olie toe terwijl je blijft kloppen. Blijf kloppen tot de olie volledig is opgenomen en de vinaigrette licht en luchtig is.
  • Voeg de bladeren van de botersla toe aan de kom met vinaigrette en hussel door elkaar tot alle bladeren bedekt zijn met de vinaigrette. Leg de bladeren op een mooie schaal en giet de resterende vinaigrette over de botersla.
Wat anderen nu lezen
Risotto met paddenstoelen

Romige risotto met paddenstoelen

Nu het weer herfst is kunnen we volop koken met paddenstoelen en dan is deze romige Italiaanse risotto het perfecte gerecht om op tafel te zetten.
Kaasfondue

Kaasfondue (fondue savoyarde)

Niets zo bevredigend als gesmolten kaas! Daarom maken we eens in de zoveel tijd een traditionele kaasfondue. Zalig, vooral met deze koude dagen!