In de film BlackBerry duik je in het waargebeurde verhaal achter de iconische telefoon waar velen van ons heel goede herinneringen aan hebben. Het begon met een nerdy idee en groeide uit tot een wereldwijde techrevolutie. Totdat alles in no-time in elkaar stortte.
De film is een soort The Social Network, maar dan met meer beugels, slechte kapsels en retro ringtones. Perfect dus voor een vrijdag-filmavond vol nostalgie, mooie herinneringen én een ongelofelijk inkijkje in het waargebeurde verhaal achter deze fantastische telefoon. Gewoon te zien, vrijdag 16 mei om 20:00 uur bij Paramount Network (Ziggo kanaal 16 en KPN kanaal 13)!
De BlackBerry film: waar gaat het over?
De film BlackBerry (2023), geregisseerd door Matt Johnson, is gebaseerd op het boek Losing the Signal van Jacquie McNish en Sean Silcoff. De hoofdrollen zijn voor Jay Baruchel (als Mike Lazaridis) en Glenn Howerton (als Jim Balsillie). Het is een Canadese film over het ontstaan van dit legendarische Canadese merk. Door de bijna chaotische manier van draaien is het alsof je naar een documentaire zit te kijken. Eigenlijk precies zoals je je een opstartend techbedrijf in de jaren 90 voorstelt.
Het verhaal volgt het nerdy duo Mike en Doug (uitvinders van het originele BlackBerry-concept) dat de revolutionaire smartphone ontwikkelt: een apparaat waarmee je niet alleen kon bellen, maar ook kon e-mailen! Klinkt nu natuurlijk heel ouderwets, maar in 1999 was dit een revolutionair idee. Ze halen de meedogenloze zakenman Jim Balsillie aan boord, die hen helpt om van hun gepruts op een zolderkamer letterlijk een miljardenbedrijf te maken. Een bedrijf dat uiteindelijk ook een tijd lang de mobiele markt domineert.
Maar zoals het vaak gaat met techgrootheden, komt er ook een val. De interne spanningen lopen op, Apple komt met de iPhone én BlackBerry stort als een kaartenhuis in elkaar. De film laat dit alles zien met veel humor, ongemakkelijke situaties en een tikje tragiek.
Hoe BlackBerry de wereld veroverde
BlackBerry was ooit het absolute statussymbool van zakenmensen, politici én beroemdheden. In de vroege jaren 2000 was het bedrijf Research In Motion (RIM), dat achter de BlackBerry zat, de onbetwiste koning van de smartphonewereld.
De BlackBerry-telefoon was revolutionair door de fysieke toetsenbordjes, de verslavende “ping”-berichtjes en de razendsnelle e-mailfunctie. Als je een BlackBerry had, was je iemand. Barack Obama was zelfs zo verknocht aan zijn BlackBerry dat hij hem als president bleef gebruiken, ondanks veiligheidsbezwaren. Ook beroemdheden als Kim Kardashian, Beyoncé en Leonardo DiCaprio waren fan. Beyoncé schijnt zelfs zo verslaafd geweest te zijn dat ze maar liefst drie toestellen tegelijkertijd gebruikte. Iedere telefoon voor een ander doel. De combinatie van een zakelijk imago, betrouwbaarheid en gebruiksgemak maakte de BlackBerry razend populair. Rond 2009 had BlackBerry meer dan 80 miljoen gebruikers wereldwijd.
Bekijk hier de trailer van BlackBerry
De ondergang: hoe het misging
En toen… toen kwam de iPhone. In 2007 presenteerde Steve Jobs een smartphone zonder toetsenbord, met een groot touchscreen en apps die niet alleen voor werk, maar ook voor plezier bedoeld waren. BlackBerry onderschatte de dreiging compleet. Ze hielden vast aan hun fysieke toetsenbord en het idee dat hun kernpubliek (zakelijke gebruikers) geen interesse had in ‘speelgoed’ als Angry Birds of Instagram.
Wat volgde was een serie rampzalige beslissingen: ze kwamen te laat met hun eigen touchscreen-telefoon, door heftige interne ruzies bleef innovatie binnen het bedrijf achter én toen ze eindelijk kwamen met de hoognodige updates voor hun besturingssysteem waren ze al te laat. Ze werden links en rechts razendsnel ingehaald door hun concurrenten en in 2016 stopte BlackBerry helemaal met het maken van telefoons.
Wat doet BlackBerry tegenwoordig?
Misschien denk je: “Bestaat BlackBerry dan nog wel?” Gek genoeg: ja! Er wordt online zelfs nog best veel gezocht naar de BlackBerry telefoon en waar je deze kunt kopen. Maar, helaas voor de hardcore fans onder ons: telefoons worden niet meer gemaakt. Tegenwoordig focust BlackBerry zich volledig op cybersecurity, automotive software en enterprise-oplossingen.
Ze leveren beveiligingssoftware voor grote bedrijven, defensie en overheden. Ook zijn ze actief in software voor zelfrijdende auto’s, via hun QNX-platform. Dus hoewel je geen nieuwe BlackBerry-telefoon meer kunt kopen, leeft het bedrijf wel voort in een totaal andere vorm. Niet zo’n gekke stap, want als telefoon stonden ze destijds ook al bekend als een uiterst veilig en betrouwbaar systeem dat vrijwel altijd werkte.
De comeback die nooit kwam: de BlackBerry Z10
BlackBerry heeft wel nog geprobeerd in 2013 een soort comeback te maken met de BlackBerry Z10. Een modern toestel, zonder fysiek toetsenbord, mét een gloednieuw besturingssysteem: BlackBerry 10. Ze hadden zelfs Alicia Keys ingeschakeld als creatief directeur(!). De Z10 had multitasking, een mooie camera en werkte razendsnel.
Alleen… er waren wat kleine probleempjes. Er waren té weinig apps. Terwijl Android en iOS miljoenen apps aanboden, bleef BB10 steken bij een handjevol. En, BlackBerry was ook al té laat. De markt was eigenlijk al volledig verdeeld tussen Apple en Android. Binnen een jaar na de lancering van de Z10, bleek de comeback al een flop. De Z10-verkoop was rampzalig, er bleven miljoenen toestellen ongebruikt liggen en de CEO Thorsten Heins werd kort daarna vervangen. Het was gedaan met BlackBerry.
Van hype naar geschiedenisles
De film BlackBerry laat vooral heel goed zien hoe snel je van de troon kunt vallen als techbedrijf. Waar BlackBerry ooit de wereld domineerde met zijn kenmerkende toetsenbordjes, is het nu vooral een les in hoe belangrijk het is om te blijven vernieuwen. Het lijkt wat dat betreft ook heel erg op de opkomst en ondergang van een andere nostalgische hype van eigen bodem: Hyves!
Maar of je nu van tech, geschiedenis, of pakkende dramafilms houdt: deze film is absoluut de moeite waard om te kijken. En, als je zelf ook ooit zo’n ouderwets heerlijke BlackBerry in je handen hebt gehad, dan ga je hier volop van genieten. Dus, ga er lekker voor zitten en zet je tv op vrijdagavond om 20:00 uur op Paramount Network, want dit is een nostalgische trip die je niet wil missen.
Ontvang de beste film- en serietips in je inbox
Wil je op de hoogte blijven van de beste films en series om te bekijken? Geef je dan hier op voor onze maandelijkse entertainment mailing vol met tips en reviews van onze experts én aanbiedingen van onze partners.
Redactie
Bij Zininkoffie.nl begint alles met een kop koffie en een goed verhaal. Een goed gesprek begint tenslotte vaak met koffie en dat geldt ook voor ons online magazine.Onze redactie speurt dagelijks naar de leukste trends, inspirerende verhalen en praktische tips. Altijd met een frisse blik en een koffie-first insteek. Of het nu gaat om kijk- en luistertips, expertadvies of gewoon iets leuks om je dag mee te beginnen, wij zorgen voor jouw dagelijkse shot inspiratie.