De grond verbeteren in je tuin

Nu het weer winter wordt kun je weinig doen in je tuin. Maar met deze tips van Floor kun je de grond verbeteren ter voorbereiding van het voorjaar.

Tot april kun je weinig doen in je moestuin of siertuin. Nu is dus de perfecte tijd om de bodem te voeden. Moestuinexpert Floor Korte geeft tips hoe we de grond verbeteren tijdens de rustmaanden.

Floor Korte, van Floors Moestuin, zit eigenlijk nooit stil. Maar tijdens de maanden november tot en met maart is er buiten weinig te doen. Daarom is één van haar laatste handelingen voordat de winter doorzet het verbeteren van de bodem van de moestuin. Maar hoe doe je dat? En wat kun je hier het beste voor gebruiken?

De grond verbeteren, waarom eigenlijk?

Tijdens de rustperiode staan er maar weinig planten in de tuin die voeding en energie van de bodem vragen. Het ideale moment dus om de grond te verbeteren. Dit scheelt straks, als het seizoen weer begint, ook tijd en werk. Een gezonde bodem is heel belangrijk voor je gewassen, dus wil je straks wat kunnen oogsten, dan is het belangrijk om aan het begin van het seizoen alles op orde te hebben.

De grond verbeteren is vooral ook belangrijk voor de insecten die in je (moes)tuin leven. Deze beestjes wil je juist helpen, want zij zijn de harde werkers die compost omzetten in voeding voor je planten. Met andere woorden: als de beestjes in je grond niet gezond zijn haal je straks ook niet het maximale uit de compost die je gebruikt. Een andere goede reden dus om aandacht te besteden aan het verbeteren van de grond in je tuin.

Aan de slag met compost

Om gezonde grond te krijgen is er compost nodig. Maar welke compost kun je hiervoor gebruiken? Je kunt compost kopen die kant en klaar bij een tuincentrum te halen is. Dat scheelt natuurlijk een hoop tijd. Mocht je echter alles helemaal zelf willen doen, dan kun je ook zelf compost maken. Je doet dit met GFT afval uit je tuin én keuken. Gras, dorre blaadjes en takken. Maar ook resten van groente, eierschillen én zelfs koffiedrap. Zelf meng ik ook regelmatig eigen compost met kant en klare compost, want ik heb niet altijd genoeg om te gebruiken.

Bij veel gemeenten in Nederland kun je overigens ook even informeren of ze gratis compost verstrekken. Er zijn tegenwoordig heel veel gemeenten die dat doen. 

Hoeveel compost moet je gebruiken?

Om te bepalen hoeveel je moet gebruiken kijk je naar het aantal m2 grond. Zelf heb ik een moestuin van ongeveer 35m2 open grond. Hiervoor heb ik 12 zakken compost van 40 liter nodig. Omgerekend kun je dus 1 zak van 40 liter aanhouden voor 3m2 moestuin. Voor een siertuin, waar fruitplanten en -bomen ook bij horen, gebruik ik 1 zak van 40 liter voor 4m2.

Je strooit een laagje compost uit over de kale bodem van je moes- of siertuin. Na het uitstrooien hoe je dit laagje niet te vermengen met de al bestaande bodem. Dit is alleen maar extra werk én hiermee maak je de grond ook te vroeg ‘wakker’. En dat is nu juist wat we nog even niet willen.

Alles bedekken

Los van de compost is mijn grond, het hele jaar door, ook bedekt met bijvoorbeeld houtsnippers. Dit zorgt ervoor dat de bodem meer vocht vasthoudt én dat er minder onkruid groeit. Door dat extra laagje bovenop de bodem, verdampt het water minder snel én hoef je dus ook minder water te geven. Heel efficiënt dus.

Kortom de grond verbeteren zit ‘m niet alleen in de juiste hoeveelheid compost, maar ook in de andere zaken waarmee je die kleine beestjes, onze mini-helpers, helpt om te floreren. Zij helpen de boel schoon en levend te houden.

Dit vind je misschien ook leuk
Onderweg naar La France
Lees verder

Onderweg naar La France

Onderweg naar hun huis in Frankrijk hebben Asjha en Ed altijd heel veel voorpret. In de auto luisteren ze naar chansons, taalcursussen én Franse kinderboeken.