Dit zijn de verschillen tussen krijtstiften, verfstiften en glanslakmarkers

Er zijn tal van stiften op de markt waarmee je de mooiste creaties kunt maken. Denk aan krijtstiften, verfstiften of glanslakmarkers. Maar wat is het verschil?

Handlettering is tegenwoordig heel erg populair. En terecht natuurlijk, want alles ziet er leuker en mooier uit met een sierlijke letter die iets wil vertellen. Onze tekenexpert Anne Kuiper, van Gouden Lijntjes, weet daar natuurlijk alles van. Maar welke materialen gebruikt zij hier het liefste voor?

Als er iemand is die weet hoe je mooie letters op papier, krijtbord of muur zet, dan is het wel Anne. Ze begon haar carrière als tekenvirtuoos ooit met handlettering en inmiddels is deze vorm van tekenen niet meer weg te denken. Tijd dus om advies bij haar in te winnen over welke materialen zij precies gebruikt én wat het verschil is? “Ik gebruik het liefste krijtstiften, verfstiften en lakmarkers, maar ik merk ook dat heel veel van de mensen die ik via mijn cursussen spreek, niet precies weten wat het verschil is en welke ze het beste kunnen gebruiken. Ik zal het uitleggen!”

Krijtmarkers of krijtstiften

Laten we beginnen met krijt. Dat oude, vertrouwde kalkstaafje dat vroeger op school gebruikt werd (tegenwoordig zijn schoolborden héél anders!), of wat we als kinderen gebruik(t)en om op de stoep mee te tekenen. Je hebt ze in allerlei kleurtjes, het is heel makkelijk te verwijderen en het staat heel mooi en vertrouwd natuurlijk. Maar het is ook heel breekbaar.

Welkom krijtmarker of krijtstift. Dit is echt een super handige uitvinding volgens Anne: “Het kan veel beter tegen een stootje dan die krijtstaafjes en je kunt er veel makkelijker mooie en heldere lijnen mee zetten. Het is ook snel weer uitgewist, dus ook handig om labels mee te maken voor op je voorraadpotjes. Ik gebruik ze heel graag van bijvoorbeeld edding. Je hebt ze in verschillende diktes en ze werken het beste op een gladde, niet poreuze ondergrond, zoals glas, porselein, metaal of PVC krijtborden. Maar let op, het kan na verloop van tijd wat in de ondergrond trekken en een afdruk achterlaten.”

Verfstiften voor sierlijke kunstwerkjes

Als je je kunstwerk wat ‘permanenter’ wilt maken dan gebruik je een verfstift. De stift bevat wat het al zegt: verf. Het kan beter tegen een stootje, een regenbuitje of zelfs een poetsdoekje. Als je echt heftig gaat schrobben dan verdwijnt de verf, maar als je dat niet doet dan blijft het langer zitten dan het krijt.

Het fijne van verfstiften is ook dat je veel preciezer kunt werken dan bijvoorbeeld met een kwast, wat voor handlettering heel handig is. Ook heb je de verfstiften in verschillende soorten en maten, dus je kunt er echt alle kanten mee op. Let wel op dat het verf van de verfstift vrijwel meteen in het materiaal trekt waar het op gebruikt wordt. Maar dit is ook weer afhankelijk van de ondergrond. Een PVC bord is wel redelijk eenvoudig uit te wissen, terwijl een gemiddelde muur beter overschilderd kan worden.

Glanslakmarkers voor écht mooi resultaat

Ten slotte heb je zogenaamde glanslakmarkers, of lakmarkers zoals ze ook worden genoemd. En om het nog verwarrender te maken worden ze soms ook zelfs paint marker genoemd. “Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd”, aldus Anne: “Maar ik heb geen verschil gevonden tussen de diverse benamingen.” Ze zijn de meest permanente vorm om mee te werken, dus wil je dat iets echt goed blijft zitten dan moet je deze markers gebruiken.

Glanslakmarkers geven een prachtige glans en ze hebben ook mooie kleuren waarmee je kunt werken. Onze favoriet op de redactie van Zin in Koffie is natuurlijk meteen die goudkleurige lakmarker. Daar gaat ons glitter en glamour hart meteen sneller van kloppen! Puntje van aandacht bij deze markers is wel dat je zeker van je zaak moet zijn voordat je aan een projectje begint. Bij krijt of een verfstift kun je tussentijds nog wat weghalen en corrigeren, terwijl dat bij deze glanslakmarkers vrijwel niet kan. Behalve als je flink gaat krabben, maar dat is dan weer niet heel bevorderlijk voor de ondergrond.

Kortom, er is voor iedere klus wel een perfecte stift of marker te vinden. En, nu weet je ook wat de verschillen zijn. Lekker aan de slag dus dit weekend, veel plezier alvast!

Dit vind je misschien ook leuk
Stap voor stap je eigen tekening maken
Lees verder

Zo zet je stap voor stap jouw creatie op papier

Iedereen is creatief en je creatie op papier zetten is helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, daar hoef je echt geen kunstenaar voor te zijn! Zo ga je stap voor stap aan de slag.