Deze kippensoep maken we eenvoudige recepten en weinig specerijen, want dat heeft het niet nodig. Een verse, zelfgemaakte bouillon is alles wat deze Griekse kotosoupa wel nodig heeft.
Om de meeste smaak in de bouillon te krijgen laat je het vel en vet aan de kip zitten, niks verwijderen dus! Als de bouillon te vet wordt, drijft dit naar boven en kun je het er makkelijk uitscheppen met een lepel. Dit vet kun je ook weer gebruiken om andere ingrediënten in te bakken, zo gebruik je alles en gooi je niets weg. Verwar het vet overigens niet met de eiwitten die in het schuim naar boven komen drijven. Schep deze wel uit de soep, dan blijft de bouillon mooi helder.
Griekse kippensoep, ofwel kotosoupa avgolemono, wordt gebonden met een mengsel van ei en citroen waardoor de soep lekker fris en romig wordt. Als de pasta of rijst wordt toegevoegd, gebruik dan niet te veel! De soep wordt snel een stuk dikker als je deze even laat staan.
Griekse kippensoep maken (kotosoupa avgolemono)
Ingrediënten
Voor de bouillon:
- 1 hele kip
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien
Voor de kippensoep:
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- ¼ knolselderij
- 30 gram pastina, orzo of rijst
- 1 el maïzena
- 2 eieren
- 2 citroenen
Bereiding
- Leg de kip in een diepe soeppan. Vul aan met twee liter water, tot de kip onder staat. Voeg de wortel, ui en bleekselderij toe en breng de pan aan de kook.
- Draai het vuur laag zodra het water kookt. Hou de komende 10 minuten de soep in de gaten of er schuim boven komt drijven, schuim dit af met een lepel of schuimspaan en gooi weg. Leg de deksel op de pan en laat de kip voor anderhalf uur pruttelen.
- Haal de kip uit de bouillon en leg op een bord. Dek af met aluminiumfolie zodat de kip warm blijft. Zet een grote schaal klaar met een zeef erop. Giet de bouillon door de zeef om de groenten eruit te vissen. Giet de bouillon terug in de pan en breng weer aan de kook. Laat 10 minuten inkoken voor een sterkere bouillon.
- Snijd ondertussen de groenten voor de soep in kleine blokjes. Voeg samen met de rijst of pasta toe aan de soep en kook tot deze gaar is. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Pers de citroenen uit in een kom en roer de maïzena door het citroensap heen. Breek de eieren in de grote mengkom en kluts door elkaar met een garde. Giet de citroen met maïzena al kloppend door de eieren heen. Blijf goed klutsen tot alles is gemengd.
- Voeg een soeplepel hete bouillon in een dunne straal bij de eieren terwijl je blijft kloppen. Herhaal dit met nog twee soeplepels.
- Giet het eimengsel bij de bouillon en meng direct goed door. Blijf roeren tot de soep iets dikker wordt.
- Pluk de kip van de karkas en meng door de soep. Eigenlijk is er meer kip dan nodig is, dus kies voor een volle soep, of om een deel te bewaren voor een salade. Schep de soep in diepe kommen en serveer met verse kruiden zoals peterselie of selderij.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.