Waarschijnlijk ben je nog niet bekend met het Senegalese gerecht kip yassa, het is hoog tijd om er kennis mee te maken! Deze smaakvolle kip met citroen, olijven en gekarameliseerde ui is een stoofgerecht die je nog niet eerder hebt geproefd.
Meestal wordt yassa bereid met kip, maar soms ook met vis of rundvlees, ook erg lekker! Dus maak de yassa vooral met wat je in huis hebt. Voor de olijven kun je een pot uit de supermarkt gebruiken, maar wil je de allerbeste die er te krijgen zijn voor een goede prijs? Bezoek dan de Midden-Oosterse supermarkt. De structuur van de olijven is vele malen beter, qua smaak zijn ze sterker en het geeft écht een nieuwe dimensie aan de yassa.
De yassa kun je serveren met rijst of fonio. Fonio is een Afrikaans graan en heeft een beetje een nootachtige smaak en een goede bite.
Senegalese kip met citroen, olijven en gekarameliseerde uien (poulet yassa)
Ingrediënten
- 4 kippenbouten (of 6 grote kippendijen met vel)
- 5 uien
- 6 tenen knoflook
- 2 centimeter gember
- 2 el dijonmosterd
- 2 citroenen
- 1 habanero peper
- 200 gram groene olijven
- kippenbouillon
- 1 laurierblad
Bereiding
- Snijd de uien in veren of ringen. Hak de knoflook fijn, rasp de gember en kruid de kip aan beide kanten met zout en peper. Prik gaatjes in de habanero als je van lekker pittig houd.
- Zet een grote mengkom klaar. Voeg de knoflook, dijonmosterd, gember en habanero toe. Pers de citroen uit boven de mengkom en voeg een scheutje neutrale olie toe. Voeg de kip en de uien toe en meng goed door elkaar, tot alle kip en uien zijn bedekt met de marinade. Dek de kip af met plasticfolie en laat een nachtje marineren in de koelkast.
- Verhit een stoofpan met een scheut neutrale olie op middelhoog vuur. Haal de kip uit de marinade en bak aan beide kanten goudbruin. De kip hoeft nog niet gaar te zijn, alleen de kleur is belangrijk!
- Haal de kip uit de pan en zet aan de kant, laat het braadvocht in de pan. Haal de uien uit de marinade en voeg toe aan de pan (bewaar de overgebleven marinade). Bak de uien in 20 minuten zacht en bruin. Blijf tussendoor omscheppen.
- Zodra de uien zoet, zacht en aangebruind zijn, leg je de kip weer op de uien. Voeg de marinade, kippenbouillon en het laurierblad toe. Leg een deksel op de pan en laat de kippenbouten voor 20 minuten stoven, de kippendijen hebben 10 minuten nodig.
- Voeg de olijven toe en laat de pan nog 5 minuten verder stoven.
- Verwijder de deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
- Serveer met fonio of rijst.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.