Aubergines zijn voor veel mensen een ingewikkelde groente. Hoe bereid je ze goed en hoe breng je ze gemakkelijk op smaak? Met dit aubergine recept uit China worden ze onweerstaanbaar lekker als bijgerecht!
Aubergines zijn altijd al een lastige groente geweest. Ze zijn vaak net iets te hard of juist veel te zacht. Ook kunnen ze wat smaakloos zijn als ze niet goed worden bereid. Vroeger waren ze bitter, waardoor aubergines gezouten moesten worden, voordat ze bereid werden, om een deel van de bitterheid te verminderen. Dit kostte extra tijd en aandacht. Tegenwoordig is de bittere smaak, net als bij witlof, er grotendeels uit gekweekt. Hierdoor zijn aubergines veel gangbaarder geworden dan voorheen!
Als je Chinese of Japanse aubergines kunt vinden bij de groenteboer of op de markt, gebruik deze dan voor het recept. Deze zijn anders dan de donkerpaarse aubergines uit de supermarkt. Ze zijn langwerpig, lichter van kleur en net wat zoeter en lichter van smaak. Een aanrader!
In China weten ze er wel raad mee. Naast frituren en wokken is stomen een van de drie technieken die heel veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Door het stomen worden ze zijdezacht, maar behouden ze nog steeds hun vorm. Als je ze vooraf 10 minuten in water met azijn weekt, behouden ze ook nog eens die prachtige, paarse kleur aan de buitenkant en wordt de binnenkant niet bruin.
En de saus, die zit vol met smaak! Door het verhitten van de olie worden knoflook, gember, rode peper en lente-ui kort gekookt. Hierdoor blijven ze lekker fris, maar komt er meer aroma vrij. Zelf hou ik van lekker pittig, dus voeg ik een extra rode peper en wat chilivlokken toe. In het recept is dit niet opgenomen, dus speel zelf een beetje met de mate van pittigheid die je lekker vindt.
Chinees aubergine recept met knoflook en gember
Benodigdheden
- stoommand
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 1 scheutje witte azijn
- 1 rode peper
- 2 stengels lente-ui (of wat koriander als je geen lente-ui hebt)
- 2 cm gember
- 5 tenen knoflook
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- 6 el zonnebloemolie
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- ½ tl suiker
Bereiding
- Snijd de aubergines doormidden en vervolgens in dikke strips. Voeg de auberginestrips toe aan een mengkom en vul met water tot de aubergines net onderstaan. Voeg een scheutje azijn toe zodat de aubergines de kleur behouden. Laat de aubergines 10 minuten weken.
- Snijd de rode peper en het wit van de lente-ui in dunne ringetjes, bewaar het groen voor de garnering van de aubergine. Hak de gember en knoflook fijn. Voeg de gesneden ingrediënten toe aan een vuurvaste kom en voeg de sesamzaadjes toe.
- Verhit de olie in een pannetje op hoog vuur en laat goed heet worden. Giet de hete olie over het gember-knoflook mengsel heen. Pas op! Dit kan gaan bruisen. Voeg de sojasaus, sesamolie en suiker toe, roer door tot de suiker is opgelost. Breng de saus op smaak met zout en zet aan de kant zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Zet een pan met een laagje water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Dep de aubergines droog met keukenpapier en leg ze in de stoommand. Zorg ervoor dat de strips elkaar niet aanraken. Zet de stoommand op de pan met een deksel erop. Laat de aubergine 10 minuten stomen tot deze gaar is.
- Leg de aubergines op een serveerschaal en giet de saus over de aubergines heen. Garneer met extra sesamzaadjes en het groen van de lente-ui.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.