Roerei hoort bij een goede start van de dag. En dit Turks roerei is een geweldige variatie op het wel bekende roerei. Waarom? Omdat er groenten in zitten.
In Nederland eten we nog steeds gemiddeld te weinig groenten. De manier om dat op te lossen is niet door extra groenten op te scheppen tijdens het avondeten, maar om ze toe te voegen aan andere eetmomenten van de dag, zoals het ontbijt. Dit recept voor Turks roerei, ook wel menemen genoemd, is perfect om dit eens uit te proberen. Het is lekker kruidig, boordevol smaak en zit tjokvol groenten. Bovendien ziet het er prachtig uit, zeker voor een lekkere zondagse brunch.
Ingrediënten
- 6 eieren
- 1 el roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 groene paprika, in blokjes
- 1 tl tomatenpuree
- 3 tomaten, in blokjes
- 1 tl oregano
- 1 tl pul biber
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- ½ bosje peterselie, fijngehakt
- 1 Turks brood
Bereiding
Breek de eieren in een kom en kluts goed door elkaar. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en paprika toe en bak tot de uien een beetje gekarameliseerd zijn en de paprika zacht is. Voeg de tomatenpuree toe en bak één minuut mee om een beetje te ontzuren. Doe vervolgens de tomatenblokjes erbij en bak kort mee.
Giet de geklutste eieren in de pan met groenten. Houd het eiermengsel rustig in beweging tot het ei begint te stollen. Voeg daarna de specerijen toe en ga verder met roeren. Breng de eieren op smaak met zout en peper zodra ze zijn gestold, anders worden de eieren grauw. Serveer de menemen in de pan en garneer met de peterselie. Serveer met Turks brood voor een compleet ontbijt.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.