De chocolademousse die je deze kerst wilt maken is hemelse modder

Een chocolademousse is waarschijnlijk altijd een hit op tafel. Vooral als het een zelfgemaakte chocolademousse is, zoals deze Nederlandse hemelse modder.

Dit is chocolademousse op zijn best! Hemelse modder is écht een dessert voor de feestdagen waar je iedereen gelukkig mee maakt én wat heel makkelijk en snel gemaakt is. 

In eerste instantie is het niet het meest charmante gerecht – vandaar de verwijzing naar modder – maar lekker dat het is! Daarom kun je deze mousse beter in individuele porties opdienen, anders is hij binnen een mum van tijd op. 

CHEF’S TIP:
Zorg ervoor dat de mengkom en mixer waarin de eieren worden geklopt compleet schoon en vetvrij zijn. Anders kunnen de eiwitten niet opstijven en zal de mousse gegarandeerd mislukken.

Chocolademousse hemelse modder maken

Hemelse modder is de chocolademousse die je deze kerst wilt maken als dessert. Het is makkelijk, snel én bovenal heel, heel, heeeeeeeeel lekker!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 20 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 3 verse eieren
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 200 gram extra pure chocolade

Bereiding

  • Maak een grote mengkom schoon met citroen of azijn. Splits de eieren, doe de eiwitten in de schoongemaakte kom en de eidooiers in een andere ruime kom. Klop het eiwit stijf met een garde of handmixer.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie en klop ondertussen de eidooiers met 2 eetlepels suiker en een klein scheutje heet water tot deze lichtgeel, romig en luchtig zijn. Klop daarna de slagroom met de resterende suiker stijf.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe aan de opgeklopte eidooiers en roer goed door. Voeg dit mengsel toe aan de slagroom en spatel door tot deze goed met elkaar zijn gemengd.
  • Voeg ⅓ van het eiwit toe aan de slagroom en spatel door tot de slagroom luchtiger is. Probeer niet te veel om te scheppen, hiermee verlies je lucht in de mousse. Voeg de resterende eiwitten toe aan het mengsel en schep weer door.
  • Verdeel de chocolademousse over vier glazen (of in de kom als je het later op wilt scheppen) en zet voor minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Garneer de chocolademousse met slagroom en toppings naar keuze.
Dit vind je misschien ook leuk
Spaghetti all amatriciana
Lees verder

Spaghetti all’Amatriciana

Soms is een eenvoudige pasta met een heerlijke tomatensaus precies wat je nodig hebt. Deze spaghetti all’Amatriciana is dan het perfect recept om te maken.
Griesmeelpudding met rode vruchtensaus
Lees verder

Griesmeelpudding met rode vruchtensaus

Griesmeelpudding is een Hollandse favoriet die nooit verveelt. Vooral niet met zo’n frisse rode vruchtensaus. En surprise, het is hartstikke makkelijk te maken!
Espresso martini cocktail maken
Lees verder

Espresso martini cocktail

De espresso martini cocktail is populairder dan ooit. Niet zo gek, want het is een overheerlijke cocktail, vooral voor koffieliefhebbers zoals wij.
Hollandse garnalencocktail
Lees verder

Klassieke Hollandse garnalencocktail

Deze klassieke Hollandse garnalencocktail hoort natuurlijk op tafel te staan tijdens het kerstdiner. Het is nog steeds het perfecte voorgerecht wat altijd lukt.