Oeuf en cocotte met ham en bieslook

Het is bijna Pasen en daar horen eieren bij. Deze klassiek Franse oeuf en cocotte is perfect voor de Paasbrunch dit weekend.

De welbekende eieren voor een lekkere brunch in het weekend, maar nét iets specialer voor Pasen! Voor zondag maken we oeuf en cocotte, ofwel ei in een potje. Zo zet je in een handomdraai een ware eyecatcher op de ontbijt- of brunchtafel.

De aankomende week vieren we natuurlijk weer Pasen. Het is het uitgelezen moment om met de familie bij elkaar te komen en te genieten van een uitgebreide brunch. Wil je iedereen verrassen met luxere eieren dan normaal? Probeer dan dit overheerlijke Franse recept voor oeuf en cocotte.

Oeuf en cocotte is heel traditioneel Frans. De eieren worden bereid in kleine bakjes die worden verwarmd in een waterbad in de oven, waardoor ze zijdezacht en tegelijkertijd gaar worden. Eigenlijk een soort gepocheerd eitje, perfect om je brood in te dippen!

Waarom zou je dan niet gewoon je eieren pocheren? Oeuf en cocotte heeft een belangrijke toevoeging: een beetje room of crème fraîche, zodat de eieren niet aan de bodem van de schaaltjes blijven plakken en ze meteen lekker romig worden, met een heerlijke saus als resultaat. Ook met de toppings kun je lekker variëren. De ham kan bijvoorbeeld vervangen worden door bacon of chorizo, en je kunt verse groenten toevoegen zoals spinazie of cherrytomaatjes, en niet te vergeten: kaas naar keuze!

Wil je wekelijks receptinspiratie ontvangen in je inbox? Geef je dan hier op voor de gratis mailing vol met lekkere recepten.

Oeuf en cocotte met ham en bieslook

Oef en cocotte is een ware Franse klassieker die je perfect met Pasen op de brunchtafel kunt zetten.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Brunch, Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • ramequins of vuurvaste schaaltjes
  • ovenschaal

Ingrediënten
 

  • 4 eieren
  • 1 el roomboter
  • 4 el + 4 tl slagroom
  • 2 plakken ham
  • ½ bosje bieslook

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C en kook genoeg water om de ovenschaal te vullen.
  • Hak de bieslook fijn en snijd de plakken ham in dunne reepjes.
  • Vet de vuurvaste schaaltjes in met boter en schep een eetlepel slagroom op de bodem van elk bakje. Het kan iets meer of minder zijn, genoeg om de bodem te bedekken. Verdeel de reepjes ham en de helft van de bieslook in de schaaltjes. Breek een ei in elk bakje en kruid met zout en peper naar smaak. Verdeel de laatste theelepels slagroom over de eieren.
  • Zet de ramequins in de ovenschaal en vul aan met heet water tot het halverwege de schaaltjes komt. Zet de ovenschaal voor ongeveer 8-12 minuten in de oven, tot het eiwit nét gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Of net iets verder als je dat lekker vindt.
  • Haal voorzichtig de ovenschaal uit de oven. Zorg ervoor dat het water niet in de eieren klotst. Vis de schaaltjes uit het water en leg ze op een bord. Maak de oeuf cocotte af met de overgebleven bieslook en serveer met geroosterd brood.
Dit vind je misschien ook leuk