Op de redactie van Zin in Koffie hebben we eindelijk de tijd om onze lancering te vierenDat doen we met taart! Een echte klassieker: oud Hollandse appeltaart met spijs en dan mag de slagroom ook niet ontbreken.
Tja, dan zijn we natuurlijk heel erg blij dat we een culinaire redactie hebben die niet alleen goed kan koken en bakken, maar ook alle recepten eerst uitprobeert voordat ze geplaatst worden. Zo weten we altijd zeker dat de recepten goed lukken.
Oud Hollandse appeltaart
Onze grootmoeders en moeders maakten deze appeltaart al en dit recept komt dan ook rechtstreeks uit het notitieboekje van mijn moeder. Lekker klassiek met zelfgemaakte amandelspijs. Er is waarschijnlijk niets lekkerder dat dat!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 350 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 250 gram kristalsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 2 verse eieren
Voor de vulling:
- 5 kg appels, een mix van goudreinet/jonagold, geschild en in blokjes
- 75 gram rietsuiker
- 1 el kaneel
Voor de amandelspijs:
- 150 gram blanke amandelen
- 150 gram fijne kristalsuiker
- ½ vers ei
- ¼ citroen, rasp
Geen zin om de spijs zelf te maken? Dat is helemaal niet erg, want deze is ook gewoon in de supermarkt te kopen bij de bakartikelen.
Voor de garnering:
- 1 eigeel
- amandelvlokken
Benodigdheden:
- springvorm (24 cm)
Bereiding
Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in een keukenmachine. Hak de noten fijn en voeg ondertussen het ei toe. De spijs is klaar als er een samenhangend geheel ontstaat. Rol de spijs op in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 ℃.
Meng voor het deeg de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar. Mix daarna de twee hele eieren en roomboter erdoor en kneed het tot een geheel. Houd ⅓ van het deeg apart om de taart af te maken en bekleed met de rest van het deeg de springvorm. Verkruimel de spijs over de bodem van de taart
Meng de gesneden appel met de kaneel en de rietsuiker in een grote kom. Voeg de appels toe aan de met deeg beklede bakvorm. Pak het overgebleven deeg en rol tot een dunne lap met de deegroller. Snijd er reepjes van 1,5 tot 2 centimeter breed van. Leg om de beurt een reep deeg over de appelvulling en weef er een raster van. Strijk af met eigeel en besprenkel met amandelvlokken, bak daarna de taart een uur in de oven.
Serveer met vers geslagen slagroom en geniet!
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.