Oud Hollandse appeltaart met spijs

Er gaat niets boven een heerlijk stuk oud Hollandse appeltaart met spijs. Daar hebben we de recepten van onze grootmoeders even voor afgestoft.

Op de redactie van Zin in Koffie hebben we eindelijk de tijd om onze lancering te vierenDat doen we met taart! Een echte klassieker: oud Hollandse appeltaart met spijs en dan mag de slagroom ook niet ontbreken.

Tja, dan zijn we natuurlijk heel erg blij dat we een culinaire redactie hebben die niet alleen goed kan koken en bakken, maar ook alle recepten eerst uitprobeert voordat ze geplaatst worden. Zo weten we altijd zeker dat de recepten goed lukken.

Oud Hollandse appeltaart

Onze grootmoeders en moeders maakten deze appeltaart al en dit recept komt dan ook rechtstreeks uit het notitieboekje van mijn moeder. Lekker klassiek met zelfgemaakte amandelspijs. Er is waarschijnlijk niets lekkerder dat dat!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 350 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 250 gram kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 verse eieren

Voor de vulling:

  • 5 kg appels, een mix van goudreinet/jonagold, geschild en in blokjes
  • 75 gram rietsuiker
  • 1 el kaneel

Voor de amandelspijs:

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • ½ vers ei 
  • ¼ citroen, rasp

Geen zin om de spijs zelf te maken? Dat is helemaal niet erg, want deze is ook gewoon in de supermarkt te kopen bij de bakartikelen.

Voor de garnering:

  • 1 eigeel
  • amandelvlokken

Benodigdheden:

  • springvorm (24 cm)

Bereiding

Doe de amandelen, suiker en citroenrasp in een keukenmachine. Hak de noten fijn en voeg ondertussen het ei toe. De spijs is klaar als er een samenhangend geheel ontstaat. Rol de spijs op in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 ℃.

Meng voor het deeg de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar. Mix daarna de twee hele eieren en roomboter erdoor en kneed het tot een geheel. Houd ⅓ van het deeg apart om de taart af te maken en bekleed met de rest van het deeg de springvorm. Verkruimel de spijs over de bodem van de taart

Meng de gesneden appel met de kaneel en de rietsuiker in een grote kom. Voeg de appels toe aan de met deeg beklede bakvorm. Pak het overgebleven deeg en rol tot een dunne lap met de deegroller. Snijd er reepjes van 1,5 tot 2 centimeter breed van. Leg om de beurt een reep deeg over de appelvulling en weef er een raster van. Strijk af met eigeel en besprenkel met amandelvlokken, bak daarna de taart een uur in de oven. 

Serveer met vers geslagen slagroom en geniet!

Dit vind je misschien ook leuk
Spaghetti aglio e oglio
Lees verder

Snelle spaghetti aglio e oglio

Soms heb je gewoon zin in iets snels én iets lekkers. De Italianen hebben daar natuurlijk wat op gevonden: een spaghetti aglio e oglio.
Perfecte Wienerschnitzel
Lees verder

De perfecte Wienerschnitzel

Hoe maak je de perfecte Wienerschnitzel? We hebben het recept voor je waarmee je altijd het beste resultaat krijgt, zoals je dat ook in Oostenrijk krijgt.
Groentesoep maken met bonen
Lees verder

Italiaanse groentesoep maken met bonen

Een hartige groentesoep maken voor deze koude wintermaanden, dat is wat de Italianen hartstikke goed kunnen. En wij nu ook met dit makkelijke en snelle recept.
Witlof met ham en kaas uit de oven
Lees verder

Witlof met ham en kaas uit de oven

Wij houden van witlof met ham en kaas uit de oven. Het is online één van de meest gezochte recepten. Daarom hebben we een heel lekker recept voor jullie.
Zuurkool uit de oven
Lees verder

Pittig zuurkool recept uit de oven

Dit zuurkool recept is anders dan je van zuurkool gewend bent. Ten eerste is het pittig door wat chili én het gaat de oven in met aardappelpuree. Mmm!
Omeletrolletjes met zpinazievulling
Lees verder

Omeletrolletjes met spinazievulling

Af en toe een vegetarisch recept is perfect ter afwisseling. Deze omeletrolletjes met spinazievulling kun je maken als ontbijt, lunch of zelfs avondeten!