Marrokkaanse tajine met pompoen, appel, rozijnen en chermoula

Tajines heb je in allerlei variaties, ook als je een vegetarische optie wilt. Deze tajine met pompoen en chermoula is ideaal voor een doordeweekse avond.
Tajine met pompoen en chermoula
Tajine met pompoen en chermoula

Bij deze tajine met pompoen wordt ook een chermoula gebruikt. Dit is een marinade voor vis, maar die vooral in de kuststreken ook in groente tajines wordt verwerkt.

De combinatie van pompoen en appel, met de zurige en pittige chermoula maakt van deze tajine een heerlijk bijgerecht. Het gaat geweldig samen met geroosterde groenten en couscous. En hadden we al gezegd dat het heel makkelijk te maken is? In een half uurtje ben je klaar. Dat is het mooie van een tajine.

Tajine met pompoen en chermoula

Marrokkaanse tajines zijn niet alleen heel erg lekker, iedereen kan ze ook maken. En dat is het mooie aan dit gerecht. Ook als je geen keukenprinses bent, kun je toch eenvoudig vers koken.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

Chermoula

  • 2 teentjes knoflook (grof gehakt)
  • 1 rode chili (zaadjes verwijderd en grof gehakt)
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl zeezout
  • 1 bos verse koriander (fijngehakt)
  • 1 mespunt saffraan
  • 1 citroen (uitgeperst)
  • 4 el olijfolie

Tajine

  • 2 el olijfolie
  • 700 gram pompoen (geschild, pitten verwijderd en in stukjes gesneden)
  • 2 appels (geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden)
  • 2 el rozijnen
  • 1 tl gerooktepaprikapoeder
  • 1 hoeveelheid chermoula
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 bosje munt (in dunne reepjes gesneden)

Bereiding

Chermoula

  • Doe alle ingrediënten in een blender en meng tot een grove substantie.

Tajine

  • Verhit de olie in een tajine of pan met dikke bodem en bak de pompoen 2 minuten.
  • Voeg de appel en rozijnen toe en bak deze nog 2 minuten mee tot de rozijnen opzwellen.
  • Strooi het paprikapoeder erover, roer de chermoula erdoor (recept hierboven) en schenk er zo veel water bij dat de bodem van de tajine net is bedekt.
  • Breng dat aan de kook, dek de tajine af en laat het geheel 20-25 minuten op matig vuur koken, tot de pompoen gaar is.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper, garneer het met de munt en serveer met bijvoorbeeld couscous.
Wat anderen nu lezen
Vissoep met garnalen en kokos

Vissoep met garnalen en kokos

Een lekkere kom met warme soep, daar wordt iedereen toch blij van met dit weer? Vooral een gezonde Aziatische vissoep met garnalen.
Authentieke Griekse tzatziki

Authentieke Griekse tzatziki

Een authentieke en vooral vers gemaakte Griekse tzatziki is altijd heerlijk! Bij een borrelplank of een bbq, óf Grieks lamsvlees. Traditioneler wordt het niet!