Makkelijke amuses voor het kerstdiner: Labnehballetjes

Wil je inspiratie opdoen voor het kerstdiner dit jaar? Deze makkelijke amuses mogen dan niet ontbreken. Gemaakt van Griekse yoghurt en eenvoudig te maken.

Deze makkelijke amuses zijn gemaakt van labneh. Dit is een Midden-Oosterse kaas die niet weg te denken is bij de mezze. Eigenlijk lijkt labneh heel veel op onze hangop, alleen is labneh de zoute versie.

Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe droger en steviger de labneh wordt. Na het rollen van de balletjes zijn deze helemaal aan te passen naar je eigen smaak met de toppings. Voor kerst vind ik het erg gezellig om in het rood-groene thema te blijven, maar maak er vooral je eigen feestje van! Je kunt kiezen tussen verschillende soorten kruiden, noten of gedroogde vruchten. Serveer de labneh als onderdeel van een borrelplank, of alleen met platbrood.

Door de labnehballetjes onder de olie te zetten zijn deze twee maanden in de koelkast te bewaren. Ben je van plan de labnehballetjes binnen een aantal dagen op te eten? Dan kun je deze stap ook overslaan. De olie stijft wel op, dus haal de pot minimaal een uur voor gebruik uit de koelkast, zodat de olie weer vloeibaar is.

Makkelijke amuses voor het kerstdiner: Labnehballetjes

Deze makkelijke amuses voor het kerstdiner dit jaar, zijn zo gemaakt, vol van smaak én zien er prachtig kleurrijk uit.
5 van 1 stem
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 20 minuten
Uitlektijd: 1 dag
Totaal 1 dag 20 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Libanees
Porties 1 pot

Benodigdheden

  • 1 kaas- of theedoek

Ingrediënten
 

  • 1 liter Griekse yoghurt
  • tl zout
  • 500 ml olijfolie
  • je favoriete topping (pistache, amandelschaafsel, rozemarijn, za’atar, sumak, gedroogde cranberries en nog veel meer)

Bereiding

  • Voeg het zout toe aan de Griekse yoghurt en roer goed door. Leg vervolgens een theedoek klaar in een zeef of vergiet boven een grote kom. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de bodem van de kom en het vergiet zit. Schep de yoghurt in de theedoek en zet in de koelkast. Laat 24 uur uitlekken.
  • De volgende dag is de yoghurt een stuk dikker geworden. Vet je handen en een groot, plat bord in met olie en rol balletjes van ongeveer een grote eetlepel yoghurt. Leg de balletjes op het bord en zet ze voor een paar uur in de koelkast om verder op te stijven.
  • Vul een grote weckpot met de olijfolie en leg de labnehballetjes in de weckpot. Vul de pot aan met olie tot alle balletjes onderstaan. Zet de weckpot in de koelkast tot gebruik.
  • Haal de labnehballetjes een uur voor gebruik uit de koelkast. Strooi je favoriete garnering op een bord. Haal de balletjes uit de olie en rol ze over het bord heen, tot ze helemaal zijn bedekt met je favoriete topping.
  • Serveer de labnehballetjes als onderdeel van een borrelplank of met crostini of een platbrood.
Ontvang iedere zaterdag receptinspiratieKlik hier en geef je op!
Dit vind je misschien ook leuk
Espresso martini cocktail maken
Lees verder

Espresso martini cocktail

De espresso martini cocktail is populairder dan ooit. Niet zo gek, want het is een overheerlijke cocktail, vooral voor koffieliefhebbers zoals wij.