Beautytrends uit de jaren 90 zijn terug van weggeweest!

De jaren 90 waren, qua beautytrends, totaal anders dan de jaren 80. Van bruine lippenstift tot Jennifer Aniston kapsels. De jaren 90 zijn helemaal in!

Opgegroeid in de jaren 90? Dan voelt 2024 tot nu toe misschien heel vertrouwd aan, want er zijn tal van jaren 90 trends, met name beautytrends, die weer helemaal in zijn. 

De jaren 80 waren uitbundig qua kleding, haar en make-up. In de jaren 90 lieten we dat allemaal achter ons en gingen we 180-graden de andere kant op. Minimale make-up, rommelig haar, dunne wenkbrauwen én dat onvergetelijke kapsel van actrice Jennifer Aniston. Als er iemand een beautystempel heeft gedrukt op dat decennium, dan is zij het wel! Plus misschien die bruine lipstick. Waar kwam die toch opeens vandaan?!

Minimalistische en natuurlijke look

We denken tegenwoordig dat de no make-up trend iets nieuws is; iets van deze tijd. Maar niets is minder waar. In de jaren 90 was dit al een ding, waarbij ontwerper Calvin Klein het voortouw nam. Tijdens zijn modeshow in 1993 kwam topmodel Kate Moss de catwalk op met een minimalistische look die tot dan toe ongekend was. Dit zorgde voor de nodige kritiek: hoe kun je modellen zonder mascara de catwalk opsturen? Zoals met heel veel dingen bleek Calvin Klein zijn tijd ver vooruit en was de look al snel kenmerkend voor de jaren 90.

Een logisch gevolg van die beautytrend was dan ook de bruinkleurende lippen waarmee we in die tijd rondliepen. Het was, de nu wereldberoemde make-up guru, Bobbi Brown die haar imperium startte met een lipsticklijn van verschillende natuurlijke, bruine tinten. Verderop in de jaren 90 werd daar nog het donkere lippenpotlood aan toegevoegd voor de donker omrande lippen. Wat ons betreft niet het toppunt van natuurlijke beauty, maar goed…we hebben het waarschijnlijk allemaal wel een keer uitgeprobeerd in die tijd! Gelukkig is het lippotlood niet teruggekeerd, maar de natuurlijke bruintinten wel. Minus dat heel zware bruin. 

Minimale make-up

Haar in de jaren 90

Er zijn twee haartrends uit de jaren 90 die je nu weer ziet. Om te beginnen de zogenaamde ‘beach-look’. Subtiele blonde strepen alsof het haar op natuurlijke wijze geblondeerd is door de zon. Het ziet er natuurlijker uit én ‘gezonder’. Je weet wel, de look die kinderen, maar ook volwassenen, hebben als ze een dag lang buiten zijn geweest in de zomerse zon en frisse lucht. Een trend waar we helemaal achter kunnen staan. Net als de zogenaamde ‘wolf-cut’. Het is het gelaagde kapsel wat bekend is geworden door actrice Jennifer Aniston. Misschien komt het ook nu weer door haar, aangezien de serie ‘Friends’ weer volop gestreamd wordt.

Toch zijn er ook trends uit de jaren 90 die we liever niet terugzien. En gelukkig zijn ze tot nu toe nog niet gespot! Wat dacht je bijvoorbeeld van het bekende opgestoken haar, of de vlinderspeldjes en de kleine haardotjes die Gwen Stefani van No Doubt bekend maakte in die tijd? En ja, dat opsteekkapsel was een soort georganiseerde bende haar. Het leek alsof je met een gestyled kapsel het bed in was gestapt en er volledig ongeorganiseerd uitkwam. Maar ja, het duurde vaak uren om die specifieke look te krijgen!

Opgestoken haar

De dunne wenkbrauw

Waar de jaren 90 in het teken stonden van natuurlijke make-up was de wenkbrauw het tegenovergestelde van natuurlijk. De jaren 90 was het decennium van de dunne strepen boven de ogen. Een wenkbrauw dus die flink was uitgedund met hulp van de pincet. Van topmodel Cindy Crawford tot Madonna, het was een ding!

Het begon vooral bij Cindy Crawford, die volledig tegen haar zin in, een dunne wenkbrauw kreeg bij één van de grote modeshows. De visagist van de show had, zonder overleg, besloten haar kenmerkende wenkbrauwen flink uit te dunnen, tot groot ongenoegen van Cindy én haar agent, die woedend waren. Maar wat bleek, het was zo’n succes dat de opdrachten na deze show niet aan te slepen waren voor Cindy. Geluk bij een ongeluk dus. Deze trend is gedeeltelijk teruggekomen. Maar we moeten jullie wel een beetje waarschuwen. Als je van plan bent om dit ook te doen, doe het dan voorzichtig. De wenkbrauw groeit niet altijd terug.

Dunnere wenkbrauwen uit de jaren 90
Dit vind je misschien ook leuk