Lekkere frisse gegrilde kip! Het is om soms van te dromen als het aan ons ligt. Vooral als het de smaak van citroen heeft en op de bbq heeft gelegen.
Citroengras is een heerlijk citrusachtig ingrediënt, dat veel wordt gebruikt in de Vietnamese keuken. Hier is het iets minder populair, omdat die harde stengel soms lastig is om mee te koken. Door het fijn te stampen in een vijzel, komen de aroma’s vrij en kun je de stengels gemakkelijk verwerken in een marinade. Deze gegrilde kip (Gà Nướng Sả) is een populair streetfood gerecht, maar je kunt deze ook in restaurants bestellen.
Serveer de kip met witte rijst of een salade van rijstnoedels met frisse groenten zoals sla, komkommer, munt en koriander. Ook zijn deze kippendijen erg lekker met de Vietnamese moedersaus nước chấm.
Vietnamese gegrilde kip met citroengras (Gà Nướng Sả)
Benodigdheden
- vijzel of keukenmachine
Ingrediënten
- 400 gram kippendijen
- 2 stengels citroengras
- 5 tenen knoflook
- 2 cm gember
- 1 rode peper
- 1 sjalot
- 1 el suiker
- 1 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 1 limoen
- ½ bosje koriander
Bereiding
- Voeg de knoflook en rode peper toe aan de vijzel en stamp tot een grove pasta. Voeg de gember en citroengras toe en stamp weer fijn.
- Knijp de limoen uit boven de vijzel en voeg de suiker, sojasaus en vissaus toe. Roer goed door en dun eventueel uit met een eetlepel water. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de kip in een bak en giet de marinade eroverheen. Hussel goed door tot het hele oppervlak van de kip is bedekt. Laat de gemarineerde kip een nachtje rusten in de koelkast.
- Verhit een grillpan op hoog vuur en leg de kip in de hete grillpan. Laat 4 minuten sissen tot er mooie grillstrepen ontstaan en de kip weer loslaat van de pan, dan kun je hem omdraaien. Grill de andere kant van de kip tot deze gaar is.
- Serveer de kip met rijst of met rijstnoedels. Garneer met de overgebleven koriander.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.