Lekker makkelijk op maandag! Deze Italiaanse groentesoep maken onze buiken vol en zielen warm. Dat is wat we willen op een koude doordeweekse avond als deze.
Het is helemaal vegetarisch als je dat wil, maar zit tóch vol met smaak. En wil je er wat Italiaanse ham aan toevoegen, zoals we op de foto gedaan hebben, dan kan dat ook. Maar waar komt die smaak vandaan? Door het meekoken van de Parmezaankorst in de bouillon. Hierdoor krijg je een diepere umami smaak, waardoor de soep iets voller wordt. Het venkelzaad zorgt weer voor een tikje frisheid, waardoor de soep mooi in balans is.
Kun je de groentesoep maken als vegan?
Jazeker! Door de Parmezaan weg te laten kun je dit recept makkelijk vegan maken. Als je juist vlees wilt toevoegen, kun je dus voor wat Italiaanse ham kiezen, maar wat ook lekker is is venkelworst. Als je het velletje los haalt en het worstvlees uitbakt in een pan, heb je een heerlijke toevoeging aan je soep! Een beetje ouderwetse Nederlandse soep met ballen, maar dan Italiaans.
Italiaanse groentesoep maken met bonen
Ingrediënten
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 wortel (in plakjes)
- 3 tenen knoflook (fijngehakt)
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl chilivlokken
- 1 liter groentebouillon
- 250 gram cherrytomaatjes (in helften)
- 100 gram Parmezaan
- 1 blik cannellinibonen (400 gram)
- 100 gram spinazie
- brood naar keuze
Bereiding
- Verhit een soeppan met een scheutje olie op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe en bak 5 minuten tot de ui glazig is. Voeg de knoflook, chilivlokken en venkelzaad toe en bak 3 minuten mee.
- Schenk de bouillon bij de soep en breng aan de kook. Snijd de korst van de Parmezaan en voeg samen met de cherrytomaatjes toe aan de soep. Laat 10 minuten pruttelen op laag vuur.
- Voeg de cannellini bonen toe aan de soep en verwarm 3 minuten mee. Draai het vuur uit en voeg hand voor hand de spinazie toe tot deze is geslonken. Haal de Parmezaan uit de pan.
- Schep de soep in een kom en rasp er wat extra Parmezaanse kaas over. Serveer met je favoriete brood.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.