Kapucijnerschotel met rookworst en appel (Captain’s dinner)

Een koude en natte avond deze herfst? Daar hoort een kapucijnerschotel met rookworst bij, zoals dit recept voor een tradionele Captain’s dinner.

Captain’s dinner, ofwel kapucijnerschotel, ken je dit gerecht nog? In de tijd dat Nederlandse schepen over de wereldzeeën voeren, werd dit gerecht -of een variatie- klaargemaakt voor de kapitein van het schip.

Er bestonden nog geen koelkasten, waardoor alle hoofdingrediënten bestonden uit conserven en lang houdbare producten. Het beste van het beste was natuurlijk voor de kapitein, waar dit gerecht naar is vernoemd.

Ingrediënten

  • 1 rookworst
  • 2 preien, in ringen gesneden
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl karwijzaad
  • 800 gram kapucijners 
  • 2 appels, in blokjes gesneden
  • 4 el piccalilly
  • Amsterdamse uitjes, in helften gesneden
  • grove mosterd

Bereiding

Verwarm een pan met water en breng tegen de kook aan. Leg de rookworst in de pan, draai het vuur uit en laat een kwartier opwarmen.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de prei, ui en knoflook in vijf minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn. Voeg het karwijzaad toe aan de groenten en bak dit kort mee tot het begint te geuren.

Voeg de kapucijners en de blokjes appel toe aan de pan. Roer alles goed door en bak enkele minuten mee tot de kapucijners goed zijn verwarmd.

Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de pan met de kapucijners. Roer alles nogmaals door en laat het geheel een paar minuten sudderen om de smaken te mengen.

Serveer het Captain’s Dinner op borden en garneer met een flinke lepel piccalilly, Amsterdamse uitjes en een schep grove mosterd.

Dit vind je misschien ook leuk
Clafoutis recept met bramen
Lees verder

Clafoutis recept met bramen

Het basis clafoutis recept wat iedereen kent is met kersen. Maar als er geen kers te krijgen is, is een clafoutis met bramen ook overheerlijk!
Vissoep met garnalen en kokos
Lees verder

Vissoep met garnalen en kokos

Een lekkere kom met warme soep, daar wordt iedereen toch blij van met dit weer? Vooral een gezonde Aziatische vissoep met garnalen.
Pasta met bonen en pancetta
Lees verder

Pasta met bonen en pancetta

Deze makkelijke pasta met bonen en pancetta is in één pan te maken en lekker snel klaar, op zo’n doordeweekse donderdag als vandaag.