Mosterd was vroeger dé smaakmaker voor arbeiders, waardoor elke streek in Nederland een eigen soort had. Een van de bekendste die is overgebleven is de Groninger variant die we vandaag gebruiken in deze ouderwetse mosterdsoep.
Maar wat maakt deze mosterd nu zo lekker? Het is lekker pittig door de grove maling van de mosterdzaadjes en nét iets zuurder dan andere varianten. Deze combinatie gaat heel goed samen met de natuurlijke romigheid van knolselderij. Perfect om er een makkelijke soep van te maken dus!
Ouderwetse mosterdsoep
Benodigdheden
- 1 blender of staafmixer
Ingrediënten
- 2 el roomboter
- 1 ui (in ringen gesneden)
- 2 tenen knoflook (fijngehakt)
- 2 el tarwebloem
- 1 liter kippenbouillon
- 1 knolselderij (geschild en in blokjes gesneden)
- 100 ml slagroom
- 5 el Groninger mosterd
- 1 bosje peterselie (fijngehakt)
Bereiding
- Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe, en bak tot deze glazig zijn.
- Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door. Bak mee tot de roux naar koekjes begint te ruiken (ja echt!). Voeg dan scheutje voor scheutje de kippenbouillon toe aan de pan en roer goed door. Giet er de extra bouillon bij als de vorige scheut volledig is opgenomen door de roux.
- Voeg de blokjes knolselderij toe aan de pan en breng aan de kook. Laat de soep 15 minuten pruttelen, tot je met een vork makkelijk in de knolselderij kunt prikken. Mix de soep glad met een staafmixer of blender.
- Roer de slagroom door de soep en voeg de Groninger mosterd toe. Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel meer mosterd. Serveer met de fijngehakte peterselie.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.