Als je een recept van Donna Hay maakt weet je altijd zeker dat het lukt. Daarom hebben we voor vanavond een lekkere pittige peri peri kip op het menu staan.
Donna Hay heeft al een heel arsenaal aan kookboeken geschreven en één van haar laatste boeken staat bomvol heerlijke, gezonde en vooral makkelijke recepten. ‘Life in Balance‘ heet het en eigenlijk mag het niet ontbreken in de boekenkast. Het staat vol met recepten waarin ze verse, onbewerkte ingrediënten gebruikt. Plus ze geeft bij elk hoofdstuk uitleg over gebruikte ingrediënten. Wat is het, wat doet het én waar komt het vandaan?
Peri peri kip recept
Maar vandaag dus kip. En niet zomaar een kip, maar peri peri kip. Dat betekent dat het pittig wordt, dus voor wie niet van pittig houdt: even wegkijken!
Ingrediënten
voor 4 personen
- hele kip, of diverse kipstukken, van 1.6 kg
- 1 bol knoflook
- 280 gram Griekse (of Griekse stijl) yoghurt
- hand vol verse fijngehakte koriander en diverse partjes citroen (voor de garnering)
voor de marinade
- 60 ml extra vergine olijfolie
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 2 el tijm blaadjes, fijngehakt
- 3 kleine rode chilipepers, fijngehakt
- 2 el rode wijnazijn
- 1 tl zeezout
Bereiding
Maak eerst de marinade door alle ingrediënten voor de marinade in een blender te doen. Pureer alles tot een fijne marinade. Zet dit nu even apart.
Als je een hele kip gebruikt leg je deze op een snijplank met de borst naar beneden. Gebruik een scherp mes of een schaar en knip de kip links en rechts van de ruggengraat in. Nu kun je de ruggengraat eruit halen. Draai de kip om en duw hard op het borstbeen en het borstgedeelte tot de kip zo plat mogelijk wordt. Als je dit te ingewikkeld vindt kun je ook verschillende kipstukken kopen en gebruiken. Wel zo makkelijk.
De hele kip leg je nu op een bakplaat met bakpapier. Smeer de kip in met ¾ van de marinade. Of smeer de kipstukken in met ¾ van de marinade en leg ze op de bakplaat. Zet dit geheel in de koelkast en laat twee tot vier uur marineren.
Als de kip gemarineerd is verwarm je een grillpan voor. Je kunt dit peri peri kip recept overigens ook perfect gebruiken voor een lekkere nazomerse bbq. Als de grillpan goed heet is neem je de kip en leg je deze met de huid naar beneden erop. Bak de huidkant 10 minuten goed door. Draai de kip nu om en bak de andere kant 15 minuten goed door.
Ondertussen kun je de bol knoflook losjes in aluminiumfolie wikkelen. Zet dit pakketje in een voorverwarmde oven van ongeveer 180 graden. Laat ongeveer 15 a 20 minuten in de oven staan. Hier wordt de knoflook heerlijk zacht van en zoetig van smaak. De scherpte gaat er in ieder geval zeker af.
Duw de zacht geworden knoflooktenen uit de schil in een kom. Prak ze fijn met een vork. Voeg nu de yoghurt toe en meng goed.
Haal de kip of kipstukken uit de pan en leg ze op een schaal. Smeer de overgebleven marinade over de kip en bestrooi met de fijngehakte korianderblaadjes.
Serveer met de partjes citroen en de knoflook yoghurt!
Meer recepten van Donna Hay
Zin in meer heerlijke recepten van Donna Hay? Het boek ‘Life in Balance‘ is overal te koop en staat vol makkelijke doordeweekse gezonde recepten.
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.