Een cappuccino met havermelk alsjeblieft! Je hoort het steeds vaker in de lokale koffiecorner. Bij veel mensen springen de nekharen overeind, maar zo extreem ben ik niet,. Tóch heb ik liever gewoon koemelk. Maar als ik dan een plantaardige melk zou moeten kiezen, dan is dat havermelk. Daarom ga ik vandaag havermelk maken.
Het is heerlijk om soms even mee af te wisselen. Havermelk is vooral lekker romig. Dat is wat hem zo goed maakt. En het hoeft niet alleen gebruikt te worden in de koffie. Deze plantaardige melk kan gebruikt worden in desserts, smoothies of je kunt er een kom met ontbijtgranen mee volschenken. En, het is ook nog eens gezond! Het heeft bijvoorbeeld een lager vetgehalte dan koemelk.
Zelf havermelk maken
Benodigdheden
- blender
- kaas- of theedoek
Ingrediënten
- 125 gram havermout
- 1 liter water
- smaakmakers naar keuze: agavesiroop, dadel, kaneel
Bereiding
- Voeg de havermout, samen met het water en een snuf zout, toe aan de blender. Laat 5 minuten staan zodat de havermout iets zachter wordt.
- Kies welke smaakmakers je wilt gebruiken. Houd je van een iets zoetere melk? Voeg dan agavesiroop of een dadel toe. Houd je van iets kruidigs? Dan zou ie eventueel specerijen kunnen toevoegen (Chai haverlatte!).
- Blend de havermout fijn tot een glad en romig mengsel. Zet ondertussen een grote kom met een zeef klaar. Leg daar de schone thee- of kaasdoek in.
- Giet het havermout mengsel in de doek. Laat de havermelk uit de doek lekken. Eventueel kun je de doek dichtvouwen en draaien om er extra kracht achter te zetten. Dan gaat het iets sneller.
- Giet de havermelk in een glazen fles en bewaar het in de koelkast. Daar blijft het ongeveer 5 dagen goed. Schud goed voor gebruik! Er zitten geen bindmiddelen in dit recept.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.