Zelf havermelk maken doe je zo

Plantaardige melk wordt steeds populairder, maar is ook nog steeds een stuk duurder dan gewone melk. Daarom gaan wij zelf havermelk maken met dit recept.

Een cappuccino met havermelk alsjeblieft! Je hoort het steeds vaker in de lokale koffiecorner. Bij veel mensen springen de nekharen overeind, maar zo extreem ben ik niet,. Tóch heb ik liever gewoon koemelk. Maar als ik dan een plantaardige melk zou moeten kiezen, dan is dat havermelk. Daarom ga ik vandaag havermelk maken.

Het is heerlijk om soms even mee af te wisselen. Havermelk is vooral lekker romig. Dat is wat hem zo goed maakt. En het hoeft niet alleen gebruikt te worden in de koffie. Deze plantaardige melk kan gebruikt worden in desserts, smoothies of je kunt er een kom met ontbijtgranen mee volschenken. En, het is ook nog eens gezond! Het heeft bijvoorbeeld een lager vetgehalte dan koemelk. 

Wil je deze havermelk direct verwerken in een recept? Probeer deze chiapudding met frambozen eens!

Zelf havermelk maken

Havermelk maken is helemaal niet ingewikkeld. En, het is een stuk goedkoper dan havermelk kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Drankjes
Keuken Vegetarisch
Porties 1 liter

Benodigdheden

  • blender
  • kaas- of theedoek

Ingrediënten
 

  • 125 gram havermout
  • 1 liter water
  • smaakmakers naar keuze: agavesiroop, dadel, kaneel

Bereiding

  • Voeg de havermout, samen met het water en een snuf zout, toe aan de blender. Laat 5 minuten staan zodat de havermout iets zachter wordt.
  • Kies welke smaakmakers je wilt gebruiken. Houd je van een iets zoetere melk? Voeg dan agavesiroop of een dadel toe. Houd je van iets kruidigs? Dan zou ie eventueel specerijen kunnen toevoegen (Chai haverlatte!).
  • Blend de havermout fijn tot een glad en romig mengsel. Zet ondertussen een grote kom met een zeef klaar. Leg daar de schone thee- of kaasdoek in.
  • Giet het havermout mengsel in de doek. Laat de havermelk uit de doek lekken. Eventueel kun je de doek dichtvouwen en draaien om er extra kracht achter te zetten. Dan gaat het iets sneller.
  • Giet de havermelk in een glazen fles en bewaar het in de koelkast. Daar blijft het ongeveer 5 dagen goed. Schud goed voor gebruik! Er zitten geen bindmiddelen in dit recept.
Dit vind je misschien ook leuk
Authentieke Griekse tzatziki
Lees verder

Authentieke Griekse tzatziki

Een authentieke en vooral vers gemaakte Griekse tzatziki is altijd heerlijk! Bij een borrelplank of een bbq, óf Grieks lamsvlees. Traditioneler wordt het niet!
Soep met tortellini en spinazie
Lees verder

Soep met tortellini en spinazie

Tortellini pasta vinden we natuurlijk al overheerlijk, maar wat dacht je van een soep met tortellini? Het is wat ons betreft nu al de hit van het nieuwe jaar!
Pesto rijst
Lees verder

Pesto rijst maken

Een lekker makkelijk recept voor door de week is pesto met rijst. Heerlijk bij een stukje vis of een kipgerecht.
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.