Baking soda en zilversoda, wat zijn de verschillen?

Baking soda vind je tegenwoordig in zo’n beetje iedere schoonmaakvideo op YouTube of Tiktok. Maar is het wel zo goed om mee schoon te maken?

Baking soda of zilversoda, wat kun je beter gebruiken voor de schoonmaak in huis? Je kunt geen TikTok filmpje of YouTube Short meer bekijken zonder de tip te krijgen om baking soda uit de kast te trekken. Onze eigen Marja Middeldorp, schoonmaakexpert van Schoonmaken met Marja, is het daar écht niet mee eens. Maar waarom eigenlijk niet Marja?

“We zijn in Nederland gewend om soda te gebruiken. Dat wordt ook wel zilversoda of kristalsoda genoemd en ligt in van die zakken in het schap van de supermarkt. Onze moeders en grootmoeders gebruikten het al en het is écht het allerbeste wat je voor de schoonmaak in huis kunt gebruiken.”

Het veschil tussen baking soda en soda

“Baking soda is over komen waaien uit het buitenland. Je weet wel, in van die oranje pakken. Wij kennen het hier als zuiveringszout. Maar het is echt niet hetzelfde.” Waar zit dat verschil dan precies in? En waarom kun je de ene ook in de keuken gebruiken, terwijl je dat met de andere soda niet moet doen?

“Daar zit precies het verschil. Baking soda is natriumbicarbonaat en gewone zilversoda is natriumcarbonaat. Deze laatste is vele malen sterker qua werking dan de baking soda. Daarom kun je baking soda ook gebruiken voor het bakken van heerlijke luchtige taarten. Dat is absoluut af te raden met zilversoda!”

Wat kun je schoonmaken met zilversoda?

“Het verschil van beide soda’s zit ‘m in de mate waarin de soda zuur aan zich bindt”, aldus Marja. “Geweldig voor de schoonmaak, want dat is natuurlijk wat je wil. Zilversoda doet dat veel krachtiger dan baking soda. Logisch dus om iets wat beter werkt te gebruiken bij de schoonmaakklussen in huis. Daar is het voor bedoeld. Terwijl die baking soda, die lang niet zo krachtig is, beter te gebruiken is bij waar het voor bedoeld is: bakken en huid- of tandverzorging.”

Maar waar moeten we dan op letten bij het gebruiken van zilversoda? “Eigenlijk kun je zilversoda voor heel veel klussen in huis gebruiken. Voegen, groene aanslag, aangebrande pannen, vloeren en nog veel meer. Het is echt het meest veelzijdige schoonmaakproduct dat ik in m’n keukenkastje heb staan. Maar natuursteen zoals marmer zou ik er nooit mee schoonmaken. Ook hout, aluminium of roestvrij staal zou ik vermijden.”

Tekst gaat verder onder de video

Handige wasmachinetip met zilversoda

“Wat ik altijd een goede tip vind, die ik veel deel met mensen, is het grondig schoonmaken van je wasmachine. Eens in de maand laat ik de wasmachine leeg draaien op 95 graden. Dat kun je doen met wasmachinereiniger óf met een fikse schep grove zilversoda. Die gooi ik dan in de lege trommel en zet ‘m aan.

“Het maakt de wasmachine echt heel grondig schoon én het is een stuk goedkoper. Zo’n zak zilversoda koop je voor iets meer dan een euro in de supermarkt. Daar houden wij Nederlanders toch heel erg van?! Terwijl zo’n pak baking soda zo leeg is, je hebt er namelijk veel meer van nodig om in de buurt te komen van zilversoda. Niet heel economisch dus! Zonde van het geld.”

Waarom klontert zilversoda zo?

Toch nog een vraag, want leuk natuurlijk dat het allemaal goedkoper is maar die pakken klonteren altijd als een razende. Waarom is dat toch? “Ha! Die vraag stelde ik laatst zelf ook aan een producent van zilversoda. Is daar niet iets op te vinden? Ik was dus heel verbaasd over het antwoord, want die kende ik zelf ook nog niet. Maar het klonk heel logisch.

“Pure soda is droog en korrelig. Dat lijkt heel handig toch? Maar wat blijkt, deze ‘pure’ soda is heel agressief. Te agressief voor huishoudelijk gebruik. Ik heb dat zelf ondervonden toen ik het gebruikte om glazen schoon te maken. Die kwamen er dus heel dof uit en dat is nooit meer goed gekomen. Aan die zakken met klonterige soda is al wat water toegevoegd. Hierdoor gaat het klonteren. Maar het voordeel is dat deze soda veel beter is voor dagelijks gebruik.”

Zo zit het dus met soda

Marja, we hebben weer heel erg veel geleerd. Vanaf nu alleen nog maar zilversoda voor ons, althans als het om de schoonmaak gaat! En bij die lekkere luchtige taart gebruiken we gewoon de baking soda. Marja: “Nou, zodra de taart gebakken is kom ik wel een stukkie opeten! Met koffie natuurlijk 😉”

Dit vind je misschien ook leuk