Franse aardappelgratin (gratin Dauphinois)

Een aardappelgratin, gemaakt zoals de Fransen deze graag maken, is een essentieel bijgerecht tijdens het kerstdiner. En zo maak je het op de juiste wijze.

Hartverwarmende gerechten zetten tijdens het kerstdiner de toon, waarvan de klassieke Franse aardappelgratin (de gratin Dauphinois) er één is. Dus bij ons staat het zeker op tafel dit jaar.

Een gratin dauphinois is een traditioneel Frans bijgerecht uit de regio Dauphiné in het zuidoosten van Frankrijk. Room, kaas en aardappelen spelen de hoofdrol in dit recept. Tja, de Franse keuken staat dan ook niet altijd bekend om haar gezonde recepten, maar ach, tijdens de feestdagen knijpen we ook dit jaar gewoon weer een oogje dicht!

Franse aardappelgratin (gratin Dauphinois)

Dit klassieke Franse bijgerecht is heel feestelijk. Aardappelgratin is aan de zware kant, maar oh wat is het lekker! Zoals alleen de Fransen het kunnen maken.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 teen knoflook
  • 25 gram roomboter
  • 1 kilo aardappelen
  • ½ bosje tijm
  • 250 gram gruyère (geraspt)
  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom
  • ½ bosje bieslook (fijngesneden)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de knoflook doormidden. Pak een kleine ovenschaal en ga met de teen knoflook door de binnenkant van de schaal. Vet de ovenschaal daarna in met roomboter.
  • Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline of mes in dunne plakjes. Leg de aardappelplakjes per laag in de ovenschaal en bestrooi met zout, peper, geriste tijm en een klein beetje geraspte gruyère. Herhaal tot de aardappelen op zijn.
  • Meng de melk en slagroom en giet over de aardappelen. Strooi daarna de resterende gruyère over de aardappelen heen en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  • Zet de ovenschaal voor 1 tot 1,5 uur in de oven tot de aardappelen gaar zijn. Draai het laatste kwartier de grill aan en verwijder de aluminiumfolie van de ovenschaal. Bak tot de kaas goudbruin en gesmolten is.
  • Garneer de aardappelgratin met de bieslook.
Dit vind je misschien ook leuk
Zelf sambal maken sambal oelek
Lees verder

Zelf sambal oelek maken

Wij houden in Nederland heel erg veel van sambal, vooral sambal oelek. Maar hoe kun je heel makkelijk zelf sambal maken? We hebben het recept hiervoor!
Knolselderijpuree
Lees verder

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een gezonde variant op de aardappelpuree. En lekker dat het is! Wat overigens ook lekker is, het is ook een heel budgetvriendelijke optie.
Ierse ham chowder van Yvette van Boven
Lees verder

Ierse ham chowder van Yvette van Boven

Deze Ierse ham chowder is een perfect recept voor een makkelijke maandag waarop we lekker willen eten, zonder te veel tijd kwijt te zijn in de keuken.
Pasta Siciliana met tomaten en amandelen
Lees verder

Pasta Siciliana met tomaten en amandelen

Zomer op Sicilië kun je recreëren met Pasta Siciliana. Het is heel eenvoudig te maken en vat de Italiaanse keuken zo goed samen: lekker, makkelijk én vers.