In Frankrijk weten ze wel wat lekker is! Dit heerlijke Franse broodje uit Nice zit boordevol groenten en heeft de frisheid en smaken van een salade Niçoise. Letterlijk een salade op je boterham dus.
Een van de dingen die dit broodje zo lekker fris maakt, zijn de dikke plakken tomaat. Het sap van de rijpe tomaten loopt langzaam in het brood, waardoor deze steeds zachter wordt. “Pan Bagnat” betekent dan ook doordrenkt brood. En ook bij dit recept geldt: maak dit Franse broodje zoals jij het lekker vindt!
Er zijn verschillende recepten te vinden, allemaal met andere groenten. Kies uit rode ui, zwarte olijven, kappertjes, paprika, radijsjes, sla, tomaat, tuinbonen en haricots verts. Soms wordt de tonijn vervangen door ansjovis, of beiden worden gebruikt. Ook heel lekker!
Een Frans broodje uit Nice: de Pan Bagnat
Ingrediënten
- 4 harde bollen
- 2 blikjes tonijn in olijfolie
- 1 rode ui
- 3 tomaten
- 1 bos radijsjes
- ½ krop sla
- 2 eieren
- 1 pot zwarte olijven
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- olijfolie
- rode wijnazijn
Bereiding
- Breng een pan met water aan de kook. Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken, pel de eieren en snijd in plakjes.
- Snijd de rode ui in flinterdunne ringen, de tomaat in dikke plakken, de radijsjes in plakjes en scheur de bladeren sla van de krop. Doe de radijsjes samen met de salade in een kommetje met een scheutje olijfolie, rode wijnazijn, zout en peper en meng door elkaar.
- Snijd de broodjes doormidden. Hol ze iets uit, zodat er meer ruimte is voor de groenten.
- Besprenkel beide kanten van de bollen met de olijfolie en rode wijnazijn. Snijd de teen knoflook doormidden en wrijf daarmee de broodjes in.
- Leg de tomaten op de bodem van de bollen en bestrooi met zout en peper. Verdeel hier de salade met radijsjes overheen. Laat de tonijn uitlekken en verdeel een half blik per bol over de salade. Garneer de tonijn met olijven, ui en de plakjes ei.
- Leg de bovenste helft op de bol en druk de gehele sandwich iets platter terwijl je hem omwikkelt met vershoudfolie. Leg de sandwiches een uur in de koelkast zodat de smaken kunnen ontwikkelen.
- Maak de Pan Bagnat af door er een satéprikker in te steken met een olijf.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.