Zuid-Koreaans eten is helemaal hot in 2024. Een van de bekendste gerechten is Bulgogi, een gerecht met gemarineerd rundvlees. Bulgogi is simpel en heel mals, ideaal om mee te beginnen als je nog niet heel bekend bent met de Koreaanse keuken.
Elk huishouden heeft een eigen familierecept, waardoor ze allemaal sterk variëren qua smaak. Wat Bulgogi die onderscheidende smaak geeft, is het gebruik van peer in de marinade. Door de enzymen in de peer wordt het vlees extra mals!
Toffe peer
Kiwi en ananas bevatten hetzelfde enzym, waardoor je deze ook kunt gebruiken. In Korea gebruiken ze hiervoor de nashipeer. Dit is een andere peer dan we hier kennen; de structuur lijkt meer op die van een appel en heeft een dikke schil. Kun je deze vinden bij de groenteboer of Aziatische supermarkt? Gebruik deze dan zeker! Anders doet onze Hollandse peer het ook prima.
Eindeloos variëren
Heb je de Koreaanse keuken al een beetje onder de knie? Dan is dit recept een goede basis om mee te variëren. Voeg eens een eetlepel gochujang toe voor een lichte pittigheid, of pruimensiroop voor een verrassend zoetje.
Bulgogi wordt vaak geserveerd met rijst en diverse bijgerechten zoals kimchi, ssamjang (pittige sojabonenpasta) en ingemaakte groenten. Het vlees kan ook worden geserveerd als Koreaanse wrap, verpakt in slabladeren met rijst en andere toppings.
Koreaans gemarineerd rundvlees (Bulgogi)
Ingrediënten
- 400 gram dun gesneden rundvlees (bijvoorbeeld ribeye of entrecote)
- ¼ peer
- 6 tenen knoflook
- 1 ui (fijngehakt)
- 2 cm gember
- 3 el sojasaus
- 1 ½ el sesamolie
- 1 ½ el bruine suiker
- 4 stuks lente-ui
Bereiding
- Leg het stuk vlees voor 30 minuten in de vriezer. Hierdoor kun je er makkelijk dunne plakjes van snijden.
- Begin ondertussen met de marinade. Doe de peer, de tenen knoflook, een kwart van de ui en de gember in de blender. Voeg een scheutje water toe en draai fijn.
- Giet de puree in een kom en voeg de sojasaus, sesamolie, bruine suiker en de geroosterde sesamzaadjes toe. Mix goed door.
- Snijd de overgebleven halve ui in dunne veren of halve ringen en de lente-ui in vieren.
- Haal het vlees uit de vriezer en snijd in hele dunne plakjes. Mix het vlees met de marinade, ui en lente-ui. Dek af met vershoudfolie en laat een nacht marineren in de koelkast.
- Verhit een scheutje olie in de pan op middelhoog vuur en voeg het vlees met de marinade toe. Roer nog niet! Laat het vlees liggen tot de marinade een beetje is ingekookt en het vlees aan de onderkant kleur krijgt. Schep het vlees daarna goed door tot het gaar is.
- Serveer de bulgogi met witte rijst, kimchi en groenten naar keuze. De bulgogi is ook erg lekker in een blad sla met verschillende toppings.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.