Kruidnoten maken voor pakjesavond

Hoort wie klopt daar kinderen? Ja, het is al bijna pakjesavond en daar hoort lekkernij bij. Daarom gaan we kruidnoten maken. Zoals het hoort!
Kruidnoten maken
Kruidnoten maken

Sinterklaas is in het land en daar hoort strooigoed bij! Kruidnoten maken met de kinderen, of kleinkinderen zorgt dan voor veel gezelligheid.

Heb je juist een avondje voor jezelf? Dan kun je ook speculaasbrokken maken  van dit deeg. Strooi er in dat geval, voor het bakken, wat amandelschaafsel over. 

Verschil tussen kruidnoten of pepernoten

Hoewel kruidnoten en pepernoten vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze totaal iets anders! Pepernoten zijn hoekig en zacht, smaken naar anijs en hebben de structuur van taaitaai. Kruidnoten zijn hard en bros en op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dit is de soort die we allemaal kennen als het populaire strooigoed.

Deze kruidnoten zijn het lekkerst met je eigen speculaasmix, hoe je deze het beste kan bereiden vind je hier. 

Zelf kruidnoten maken

Die heerlijke, traditionele kruidnoten maken we gewoon lekker zelf. Dan zijn ze namelijk het lekkerst. Vooral als ze net uit de oven komen en nog wat warm zijn.
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang Bij de koffie
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Ingrediënten
 

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • el speculaaskruiden
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur en in blokjes)

Bereiding

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een mengkom en mix door elkaar. Stort het deeg op een werkblad zodra het bij elkaar komt en kneedt goed door. Komt het deeg niet helemaal bij elkaar? Voeg dan een klein scheutje water toe.
  • Maak een bal van het deeg en verpak in plasticfolie. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg in kleine bolletjes en leg ze op de bakplaat. Druk de bolletjes met je vinger een beetje plat, zodat ze echt op kruidnoten lijken.
  • Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten af in de oven.
Wat anderen nu lezen
Frisse aardappelsalade

Frisse aardappelsalade

Een aardappelsalade kan heel ‘saai’ zijn. Maar daar brengt dit recept verandering in! Het is fris van smaak én fris van kleur. Wat wil je nog meer?!
Sheperds pie recept

Sheperd’s pie recept

In Groot Brittannië wordt het traditioneel op een zaterdag gegeten, maar wij eten dit Sheperd’s pie recept gewoon lekker vanavond!
Risotto met paddenstoelen

Romige risotto met paddenstoelen

Nu het weer herfst is kunnen we volop koken met paddenstoelen en dan is deze romige Italiaanse risotto het perfecte gerecht om op tafel te zetten.