Bij het Rijksmuseum van Oudheden kun je dit weekend voor de laatste keer alles te weten komen over ons land tijdens de middeleeuwen. Dit museum in Leiden staat bekend om haar collectie over Egypte, maar tot en met zondag 17 maart staat het jaar 1000 in Nederland centraal.
Bij de middeleeuwen hebben we allemaal wel een bepaald beeld. Van Floris tot Game of Thrones, dit tijdperk spreekt op de één of andere manier enorm tot de verbeelding. Maar klopt ons beeld wel? Of waren de middeleeuwen totaal anders dan we tot nu toe steeds dachten? Je kunt het dit weekend nog ontdekken bij de tentoonstelling ‘Het Jaar 1000‘ waar nationale én internationale topstukken een beeld creëren wat voor velen van ons misschien heel verrassend blijkt.
Een donker gat
De middeleeuwen, die van 500 tot ca. 1500 duurde, wordt altijd omschreven als een soort duister gat in onze geschiedenis. Een donkere periode waarin het allemaal heel koud, wreed en primitief zou zijn geweest. De naam middeleeuwen, wat letterlijk tussenliggende eeuwen betekent, suggereert het al: een tijd tussen twee tijdperken in die kennelijk veel belangrijker waren.
Klinkt heel aannemelijk, vooral als je al die duistere boeken, films én series moet geloven die altijd een heel donkere, depressieve sfeer neerzetten. Maar ja, ook tijdens de middeleeuwen ging de zon gewoon op overdag en waren er geleerden die kennis opdeden en deelden. Dus de vraag is: klopt dat donkere beeld dat we hebben wel met de werkelijkheid van toen? De tentoonstelling ‘Het Jaar 1000’ bij het Rijksmuseum van Oudheden, het museum in Leiden, ontdek je nu meer over alle bijzondere gebeurtenissen tijdens deze periode in Nederland. Met name over het midden van de middeleeuwen, de jaren 900 tot 1100.
Tijd van grote veranderingen
Je zou het niet verwachten, maar voor Nederland is deze periode van 900 tot 1100 een tijd van grote veranderingen. Die veranderingen vind je in het landschap, de bevolking, de taal én onze cultuur. Sterker nog, het ‘Nederland’ van toen is nog steeds deels te herkennen in het Nederland van nu. En dan hebben we het over typische Nederlandse dingen die wereldwijd het beeld over ons land bepalen. Dijken, ontgonnen landerijen, kerktorens en burchten. Inderdaad, toen waren de bewoners van ons land al bezig met watermanagement!
Ook krijgen we bij deze tentoonstelling een goed beeld van het leven binnen het Romeinse Rijk. Nederland maakte toen nog grotendeels deel uit van dit enorme rijk, wat met name lokaal geregeerd werd door bisschoppen. Ook denken we bij kennis delen aan het tijdperk na de middeleeuwen, de Renaissance. Maar de periode rond het jaar 1000 kenmerkt zich door de enorme hoeveelheid Oosterse én Westerse kennis die ons land binnenkwam. Denk hierbij aan muziekschrift, het schaakspel en alles wat te maken had met het einde van het millennium. Want ook toen al dachten mensen dat de wereld zou vergaan bij het jaar 1000.
Bijzondere stukken in het museum in Leiden
De tentoonstelling in Leiden geeft een prachtig beeld van het leven van gewone mensen tijdens de middeleeuwen in Nederland. Dat gebeurt onder anderen aan de hand van tal van bijzondere nationale én internationale stukken die het museum in haar bezit heeft, of heeft geleend van andere musea. Denk aan een uitzonderlijk mooie Vikingsdrinkhoorn die normaal in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht te zien is. Of prachtige zwaarden, gouden sieraden én een tafeltje van ivoorsnijwerk uit het Castello Sforzesco in Milaan.
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft stukken uit meer dan veertig Nederlandse én internationale musea samengebracht voor deze gelegenheid. Van Italië tot Finland en van Amsterdam tot Den Haag, overal zijn objecten vandaan gehaald. Er is zelfs een zaal waarin menselijke resten én het skelet van een hond te zien zijn. En voor de luisterliefhebber heeft het museum in Leiden een speciale podcastserie gemaakt. Als luisteraar krijg je tijdens deze podcast van vier afleveringen een exclusief kijkje achter de schermen tijdens de zoektocht van het museumteam, dat drie jaar lang onderzoek deed voor deze expositie.
Bezoek met of zonder museumjaarkaart
De tentoonstelling ‘Het Jaar 1000’ is nog tot en met 17 maart 2024 te bewonderen in het museum in Leiden. Dus ga dit weekend op pad en laat je verrassen door alle bijzondere geschiedenis over Nederland, die je waarschijnlijk nog niet kende.
Het Rijksmuseum van Oudeheden is van maandag tot en met zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Heb je een museumjaarkaart, dan kun je gratis naar binnen. En heb je die nog niet, geen punt want ook bij de kassa van het museum kun je een museumjaarkaart kopen. Veel plezier alvast!
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311EW Leiden
Geopend maandag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur
Alvast tickets bestellen? Dat kan hier
Tags
Redactie
Zininkoffie.nl is het nieuwste online magazine voor 50+ vrouwen, bomvol informatieve artikelen, tips, tricks en tal van deskundigen.