Spaghetti all’Amatriciana

Soms is een eenvoudige pasta met een heerlijke tomatensaus precies wat je nodig hebt. Deze spaghetti all’Amatriciana is dan het perfect recept om te maken.

Ben je klaar om wat pit aan je dag toe te voegen? Probeer dan deze spaghetti all’Amatriciana eens, met chilivlokken die het zo lekker pittig maken.

Échte amatriciana maak je zonder ui en knoflook. Alle smaak komt uit het vet van de guanciale, een ware Italiaanse delicatesse. Guanciale is het gerijpte wangspek van een varken, ingewreven met gekneusde specerijen waarin peper de boventoon voert. Het is een delicatesse, dus niet makkelijk te krijgen. Maar mocht je het ergens vinden, probeer het dan eens. En als je het niet kunt krijgen vervang je het gewoon met pancetta, wat tegenwoordig wel makkelijk overal te krijgen is.

Spaghetti of bucatini

Hetzelfde geldt overigens voor de pasta. Oorspronkelijk wordt dit recept gemaakt met bucatini pasta. Dit is een spaghetti-achtige pasta die dikker is, met in het midden een gat. Als je weleens in Rome bent geweest heb je deze mogelijk al eens gegeten. Hier komt de pasta namelijk vandaan. Maar omdat bucatini niet overal te krijgen is, kun je het dus ook prima met spaghetti maken.

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti of bucatini
  • 180 gram guanciale, zwoerd verwijderd en in reepjes gesneden (of pancetta)
  • 100 ml witte wijn
  • 2 blikken (800 gram) gepelde tomaten
  • 1 tl chilivlokken
  • 150 gram pecorino romano kaas, geraspt

Bereiding

Breng een pan met water aan de kook voor de pasta.

Verhit een grote koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Bak de guanciale in de pan tot het vet is losgekomen van het vlees en de reepjes goudbruin en knapperig zijn, blijf tussendoor goed roeren. Haal de guanciale uit de pan en zet apart. 

Voeg de witte wijn toe aan het vet van de guanciale en laat twee minuten de alcohol verdampen. Verpulver de gepelde tomaten met je handen boven de pan en giet de resterende tomatensaus erbij. Voeg de chilivlokken toe en laat de saus 20 minuten inkoken. 

Voeg de pasta toe aan kokend water wanneer de tomatensaus ongeveer 10 minuten heeft gekookt en er nog 10 minuten over zijn. 

Voeg de pasta toe aan de saus als deze nog een beetje al dente is. Laat nog een minuut koken, zet dan het vuur uit en laat een minuut rusten voordat je de pecorino en de knapperige guanciale door de saus roert. 

Dit vind je misschien ook leuk
Pesto maken met walnoten
Lees verder

Blue Zones recept: Pesto maken met walnoten

In de zogenaamde Blue Zones worden mensen ouder dan gemiddeld. Wat is hun geheim? Gezond en vooral vers eten. Daarom gaan we vandaag pesto maken met walnoten.
Stoofperen maken
Lees verder

Stoofperen maken

Stoofperen zelf maken is helemaal niet moeilijk. Sterker nog het is heel makkelijk en heerlijk bij het kerstdiner dit jaar.
Thaise traybake met kip en pompoen
Lees verder

Thaise traybake met kip

Een makkelijke ovenschotel met een Aziatisch tintje, deze Thaise traybake met kip is een gegarandeerd succes. Vooral zodra de afwas begint!