Pasen betekent samenzijn met familie, genieten van een lekkere brunch en eieren zoeken in de tuin. Maar wat moet je doen met al die paaseitjes die overblijven als Pasen weer voorbij is? Daar hebben we dé oplossing voor: paaskoekjes met paaseitjes!
Chocolade paaseitjes zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. In elk huishouden vind je wel een schaal met kleine eitjes, gehuld in de meest levendige kleuren en glinsterende papiertjes. Het ziet er prachtig uit, maar na Pasen blijven ze vaak nog een hele tijd liggen. Ben je dat ook zat? Maak er dan deze heerlijke paaskoekjes van!
De afgelopen jaren zijn paaseitjes in de meest bijzondere smaken geproduceerd. Waar het eerst nog ging om pure, witte of melkchocolade, kunnen we tegenwoordig kiezen uit smaken als suikerspin, crème brûlée en bubble tea. De creativiteit kent geen grenzen en het is iedere keer weer een verrassing welke smaak je zult proeven. Het is een chocolate chip cookie, maar dan met een twist!
Dat geldt ook voor deze paaskoekjes; het is juist leuk als er verschillende smaken zijn, zodat elke hap een verrassing is. Hak de eitjes dus lekker grof, zodat de smaak goed naar boven komt. Zorg ook voor voldoende ruimte tussen de deegballen op de bakplaat, want ze zullen nog flink uitlopen. Voor dit recept is het daarom handig om met twee bakplaten te werken. Je kunt er ook voor kiezen om de helft van de deegballen in te vriezen; zelf doe ik dit nog liever. Wanneer ik zin heb in een vers koekje, leg ik gewoon een deegbal met bakpapier in de airfryer. Zo heb ik altijd zelfgemaakte koekjes bij de hand!
Paaskoekjes met chocolade paaseitjes
Ingrediënten
- 175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram kristalsuiker
- 1 tl vanille pasta
- 1 ei
- 250 gram bloem
- ½ tl baking soda
- 250 gram chocolade paaseitjes
- zoutflakes naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Voeg de zachte boter, suiker en vanille pasta toe aan een mengkom. Klop het mengsel luchtig met een stand- of handmixer. Voeg als laatste het ei toe en klop nog een keer goed door tot deze helemaal is opgenomen.
- Voeg de bloem, baking soda en een goede snuf zout toe. Spatel de droge ingrediënten door het botermengsel tot ze volledig zijn opgenomen en er een dik deeg ontstaat.
- Hak de chocolade eieren met een scherp mes grof of in grote stukken.
- Meng de helft van de grof gehakte eieren door het deeg heen.
- Rol ballen van het deeg die iets groter zijn dan een golfbal (kleiner of groter mag natuurlijk altijd). Druk de deegballen met de bovenkant in de overgebleven Paaseieren, zodat er stukken in het deeg blijven plakken. Hierdoor zien de koeken er extra feestelijk uit.
- Leg de deegballen per 6 op een bakplaat, met de chocoladekant naar boven. Zet de bakplaat in de oven en bak de koeken in 15 minuten af. Hou je van meer chewy koekjes? Bak de koeken tot de randen goudkleurig zijn, maar de binnenkant nog zacht. Hou je van een meer knapperige structuur? Laat ze dan iets langer bakken tot de binnenkant goudgeel is meegekleurd.
- Haal de Paaskoeken uit de oven en bestrooi met je favoriete zoutvlokken. Laat de koeken daarna minimaal 10 minuten afkoelen voor je ze van de bakplaat afhaalt, ze zijn nog zacht als de koeken warm zijn.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.