De komkommer wordt in China gebruikt voor verkoeling. Ze worden zelfs gekoeld als snack verkocht door straatverkopers op warme dagen, net zoals wij een ijsje halen bij de plaatselijke ijssalon. Of er wordt een variant van Pai huang gua gegeten, een authentieke Chinese komkommersalade.
Door het kneuzen van de komkommer breken de celwanden, waardoor de saus beter wordt opgenomen en de smaak tot diep in de komkommer doordringt. Maak er optimaal gebruik van door de komkommer 10 minuten te laten marineren voordat de salade wordt opgediend.
Deze salade is enorm snel klaar, maar heb je extra tijd over? Zout dan de komkommer na het snijden en laat 15 minuten staan. Hierdoor trekt het vocht uit de komkommer en krijg je een iets intensere smaak van de komkommer en een minder vochtige salade. Gooi het vocht weg en ga verder met de marinade.
Gekneusde komkommersalade (Pai huang gua)
Ingrediënten
- 2 komkommers
- ½ tl suiker
- 2 el sojasaus
- 1 tl zwarte azijn
- 2 el sesamolie
- 2 tenen knoflook
- 2 el chilicrisp
- 2 stengels lente-ui
- ½ bosje koriander
- 1 el sesamzaad
Bereiding
- Snijd de komkommers in de lengte door de helft. Leg de gesneden kant naar beneden op de snijplank en kneus de komkommer met een deegroller of de achterkant van je mes. De komkommer mag best een beetje breken, maar hoeft niet tot pulp geslagen te worden. Snijd de komkommer daarna zijwaarts in dikke plakken.
- Hak de knoflook fijn en voeg toe aan een mengkom. Voeg de suiker, sojasaus, sesamolie, chili crisp en zwarte azijn toe en meng goed door elkaar. Wacht even tot de suiker is opgelost.
- Voeg de komkommer toe aan de mengkom met dressing en mix goed door elkaar. Het is lekker om 10 minuten te laten staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
- Snijd ondertussen de lente-ui in ringetjes en pluk de bladeren van de koriander.
- Verhit een droge kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sesamzaadjes toe en rooster voor 5 minuten tot ze goudbruin zijn gekleurd en beginnen te geuren.
- Leg de komkommer op een schaal en giet de resterende dressing over de komkommer. Garneer met de koriander, lente-ui en sesamzaad.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.