Gekneusde komkommersalade (Pai huang gua)

Deze gekneusde komkommersalade uit China is een complete rage op TikTok. Maar is het ook lekker? Na het maken van dit recept zijn jullie waarschijnlijk ook om!

De komkommer wordt in China gebruikt voor verkoeling. Ze worden zelfs gekoeld als snack verkocht door straatverkopers op warme dagen, net zoals wij een ijsje halen bij de plaatselijke ijssalon. Of er wordt een variant van Pai huang gua gegeten, een authentieke Chinese komkommersalade.

Door het kneuzen van de komkommer breken de celwanden, waardoor de saus beter wordt opgenomen en de smaak tot diep in de komkommer doordringt. Maak er optimaal gebruik van door de komkommer 10 minuten te laten marineren voordat de salade wordt opgediend.

Deze salade is enorm snel klaar, maar heb je extra tijd over? Zout dan de komkommer na het snijden en laat 15 minuten staan. Hierdoor trekt het vocht uit de komkommer en krijg je een iets intensere smaak van de komkommer en een minder vochtige salade. Gooi het vocht weg en ga verder met de marinade.

Gekneusde komkommersalade (Pai huang gua)

Gekneusde komkommersalade uit China. Misschien denk je in eerste instantie: wat is daar nu zo bijzonder aan? Maar wacht maar tot je het hebt gegeten!
Voorbereiding 0 minuten
Bereiding 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinese
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 komkommers
  • ½ tl suiker
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl zwarte azijn
  • 2 el sesamolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el chilicrisp
  • 2 stengels lente-ui
  • ½ bosje koriander
  • 1 el sesamzaad

Bereiding

  • Snijd de komkommers in de lengte door de helft. Leg de gesneden kant naar beneden op de snijplank en kneus de komkommer met een deegroller of de achterkant van je mes. De komkommer mag best een beetje breken, maar hoeft niet tot pulp geslagen te worden. Snijd de komkommer daarna zijwaarts in dikke plakken.
  • Hak de knoflook fijn en voeg toe aan een mengkom. Voeg de suiker, sojasaus, sesamolie, chili crisp en zwarte azijn toe en meng goed door elkaar. Wacht even tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de komkommer toe aan de mengkom met dressing en mix goed door elkaar. Het is lekker om 10 minuten te laten staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
  • Snijd ondertussen de lente-ui in ringetjes en pluk de bladeren van de koriander.
  • Verhit een droge kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de sesamzaadjes toe en rooster voor 5 minuten tot ze goudbruin zijn gekleurd en beginnen te geuren.
  • Leg de komkommer op een schaal en giet de resterende dressing over de komkommer. Garneer met de koriander, lente-ui en sesamzaad.
Dit vind je misschien ook leuk
Hollandse garnalencocktail
Lees verder

Klassieke Hollandse garnalencocktail

Deze klassieke Hollandse garnalencocktail hoort natuurlijk op tafel te staan tijdens het kerstdiner. Het is nog steeds het perfecte voorgerecht wat altijd lukt.
Gepekelde eierdooiers in sojasaus
Lees verder

Gepekelde eierdooiers in sojasaus

Hebben jullie weleens gepekelde eierdooiers gegeten? In veel Aziatische keukens kennen ze dit en het is overheerlijk! Vooral in sojasaus.
Pasta met bonen en pancetta
Lees verder

Pasta met bonen en pancetta

Deze makkelijke pasta met bonen en pancetta is in één pan te maken en lekker snel klaar, op zo’n doordeweekse donderdag als vandaag.
Italiaanse stoofpot met kip
Lees verder

Italiaanse stoofpot met kip

Een Italiaanse stoofpot met kip is een perfect recept voor door de week. Dit recept van Yvette van Boven is makkelijk én snel te maken.