Geroosterde bospeen is heerlijk als bijgerecht, maar de meesten zullen het niet snel maken. Het is namelijk vrij snel een beetje ‘saai’. Maar daar hebben we wat op gevonden: geroosterde bospeen met szechuanpeper en honing uit de oven.
Szechuanpeper komt uit de Szechuan streek in China en is een beetje roze van kleur. Het ziet er uit als een normale peperkorrel, maar de smaak is wel écht anders. Maak je geen zorgen, de peper is niet scherp. Het neigt zelfs meer naar wat citrus-achtige smaken. Maar, het échte ‘vuurwerk’ begint pas na het eten. De szechuanpeper laat namelijk een tintelende sensatie achter op je tong, waardoor deze een beetje verdoofd aanvoelt. Dus ja, szechuan peper, wat overigens in de meeste toko’s gewoon te koop is, maakt de tongen los aan tafel!
Geroosterde bospeen met honing
Ingrediënten
- 1 bos bospeen
- 2 el roomboter
- 1 ½ el honing
- 1 limoen
- 2 tl szechuanpeper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd het loof van elke wortel, tot je ongeveer 2 centimeter per wortel over hebt. Maak de wortels schoon en schil met een dunschiller.
- Smelt de roomboter in een kleine steelpan met een scheutje neutrale olie. Kneus ondertussen de szechuanpeper met een vijzel of de onderkant van een glas.
- Knijp de helft van de limoen uit boven een grote mengkom en meng met de honing, gesmolten boter en szechuanpeper. Voeg de wortels toe en mix, tot de wortels helemaal bedekt zijn in de boter.
- Leg de wortels op de bakplaat, verdeel de resterende boter en szechuanpeper er overheen en breng op smaak met zout en peper. Zet de bakplaat in de oven en bak de wortels in 15 minuten goudbruin.
- Leg de geroosterde wortel op een mooie schaal en serveer eventueel met verse, groene kruiden zoals peterselie of koriander.
Tags
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.