Caldo Verde is een klassiek Portugees boerenkool recept, wat ook wordt beschouwd als de nationale trots. Het is een populaire soep dat vaak wordt gegeten, vooral tijdens koude winterdagen.
Het is zelfs zo populair, dat deze soep is opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Portugal. Wil je er een iets zwaardere maaltijd van maken? Voeg dan een blik witte bonen toe aan de soep samen met de boerenkool. Traditioneel wordt deze soep gegeten met broa de milho, een Portugees maisbrood gemaakt met rogge.
Portugees boerenkool recept: Caldo Verde
Ingrediënten
- 2 uien (gesnipperd)
- 400 gram kruimige aardappelen (geschild en in blokjes)
- 150 ml witte wijn
- 3 tenen knoflook (in dunne plakjes)
- 150 gram chorizo (in halve ringen)
- 250 gram boerenkool (fijngesneden)
- 1 citroen (in kwarten)
Bereiding
- Verhit een soeppan met een scheutje olie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, en bak tot deze glazig is. Voeg de aardappelen en knoflook toe en bak kort mee. Blus af met de wijn, en laat pruttelen tot de alcohol verdampt is.
- Giet de bouillon bij de aardappelen en laat 15-20 minuten pruttelen tot je met een vork in de aardappelen kunt prikken.
- Pak ondertussen een droge koekenpan en verhit op middelhoog vuur. Leg de chorizo in de pan. Zodra het vet uit de worst begint te lopen, voeg je het paprikapoeder toe. Bak tot de chorizo krokant is.
- Pureer de soep grof met een staafmixer. Zelf vind ik het lekker als er nog stukjes aardappel en ui te vinden zijn, maar er wel een deel glad is om de soep wat dikker te maken.
- Voeg de boerenkool toe en kook ongeveer 5 minuten mee, tot de boerenkool mooi groen en gaar is.
- Verdeel de soep over vier kommen en verdeel de chorizo over de soep. Gebruik het rode vet om de soep mee te garneren. Serveer de soep met een kwart citroen om erover uit te knijpen.
Arne Wolven
Arne Wolven was culinair redacteur bij het programma 'Koffietijd' en nu is hij dat ook weer bij het online magazine Zin in Koffie. Met zijn passie voor koken en vooral bakken, deelt hij bruikbare recepten uit binnen- én buitenland waarmee we wekelijks ons menu kunnen vullen.